Home

Nieuws 269 x bekeken 67 reacties

Biodiversiteit nodig voor nuttige functies planten

Wageningen – Een grote natuurlijke verscheidenheid aan plantensoorten zorgt ervoor dat de natuur haar nuttige functies of diensten voor de mens kan blijven vervullen.

Dat schrijft Jasper van Ruijven van Wageningen UR deze week in het tijdschrift Nature. In zijn artikel schrijft hij dat naarmate er meer jaren verstrijken, of meer wisselende omstandigheden worden beschouwd, er steeds meer plantensoorten nodig zijn voor het leveren van ecosysteemdiensten zoals schoon drinkwater en zuurstofvoorziening.

Dat betekent ook dat het verdwijnen – bijvoorbeeld door uitsterven – van een plantensoort al snel zal leiden tot verlies van functionaliteit of nuttige dienst. De studie is een steun in de rug voor het voorzorgsprincipe van behoud van biodiversiteit, omdat blijkt dat de meeste van de bestudeerde plantensoorten minimaal één keer een rol van belang spelen. Bovendien is het, door de onzekerheid over toekomstige klimaatsveranderingen, nog moeilijk te voorspellen welke soorten het meest belangrijk zullen zijn in de toekomst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mg ik u boven staande concluderen, dat Genetische Manipulatie waarbij enkele goede soorten / rassen als uitgang dienen niet wenselijk is? Gaat de plantentelt de veefokkerij (zeer beperkte vader lijnen) achter na waarbij de genetsiche basis erg smal wordt met alle gevolgen an dien?.

 • no-profile-image

  Gelukkig valt het erg mee met het verlies van biodiversiteit. Onlangs bleek dat onze snuggere Jopie's er maar liefst een factor 10.000 naast zaten. Tja... Wageningse wetenschap hé?

 • no-profile-image

  Hé Kritische lezer, denk er een beetje aan dat hier een uitgeweken Ronde Veense al jarenlang undercover het gerotzooi van de WUR aan het scannen is. Er is nauwelijks enige biodiversiteit onder die lui:allemaal één pot nat. Neem nou BLAQUIERE van Plant Research, die vet betaald wordt door BAYER om te verdoezelen en te ontkennen dat hun chemische troep onze bijenvolken massaal vernietigd. En zonder bijen straks helemaal geen vegetatieve diversiteit meer.Deze Plant Researchviespeuk met zijn mooie Franse naam denkt al helemaal in de trant van zijn ondertafelse broodheer: WIR MACHEN ALLES KAPUT!

 • no-profile-image

  Ha die Katrien, ik begon al te denken dat je dood was of zo.

 • no-profile-image

  katrien

  (kille holle stem) Dat was ik ook een beetje Kritische lezer, maar dankzij mijn zusje Katja, Herkauwer, Spotvogel en natuurlijk mijn oom Jan Warmenhuizen lukte het om te surviven in de doodse mediastilte. Ik ben door een heel diep dal gegaan. Misschien ken je het we?l.De Gelderse Vallei noemen ze die page patent plasgoot. Een waarachtig agri-killingfield waar veel sideralen rondzwabberen! En die blijken allemaal Wessel te heten. Geinig hé?

 • no-profile-image

  kat oudshoorn

  Hé Kat je had gelijk, hij doet het weer. Toppie joh, dan kennen we weer op de pof gaan keten met al die domme boeren. Die Wessel lijkt me een goeie om op de hak te nemen, want hij heeft zichzelf al op de schopstoel gezet. Wat een achterlijke gek om jou of mij met die geflipte Harderwijker in verband te brengen. Daaruit blijkt het zieke karakter van bepaalde gestoorde idioten, die alles wat niet in hun kraam te pas komt maar op één hoop vegen. Dat voorkomt dat men erover moet gaan nadenken. Dit zal wel, erg moeilijk zijn voor die Wessel. "Uhhh, dénken? Wat is dat? Ken je dat eten?" Jawel krotenkoker, maar dan moet je wel zelf die klomp zure zult uit jouw kanis peuteren!.Jummie jummie, verse zure zult met augurkjes. Heerlijk! Dank je wel Wessel. Enne.....houd je hoofd koel. Ha Ha Ha!

 • no-profile-image

  katrien

  Ik kende een zekere Wessel, maar die is op een avond gaan zwemen in de Nieuwe Haven hier in Wageningen en nooit meer boven water gekomen,.Dat heeft nog in de Valleibode gestaan want hij heeft daarmee het WUR record obscuurblijven verbeterd. Dat stond op naam van Cees Veerman, die in 2006 in het Naardermeer in een tunnelbuis dook en in 2007 pas weer boven water kwam op het voorzittterspluche van NM in 's Graveland. Dat leverde hem de Gooi en Eemlandbokaal op. Een gifbeker vol Imidocloprid! Deze Wessel houdt het nu al zes weken vol op de bodem van de Nieuwe Haven, waar maar acht en tachtig centimeter water staat. Bij vloed!

 • no-profile-image

  Denken is heel moeilijk voor mij, maar een stel van die ouwe wijven op stang jagen vind ik HEERLIJK ! HAP HAP HAP
  Aan Mozus zn vehaal te lezen denk ik dat jullie een erg moeilijke jeugd hebben gehad, Ha ha ha ha

 • no-profile-image

  Kat , dacht dat je voor puur natuur ging, Keer op keer vertel je vol trots dat je twee beutysalons drijft, Je gaat dus voor het grote geld. En voor de onnatuurlijke uitstraling van je klanten, Wat een
  onmens ben je toch.De Wur een verlengstuk van Z.L.T.O. Die er voor zorgt dat de traditionele boer ingeruild word voor de megabedrijven. in ruil voor wat extra natuurtuinen.

 • no-profile-image

  kat

  Om een plakje HAM op mijn boterHAM te kunnen permitteren zal ik toch moeten werken HAMstra. Ik ga jou toch ook niet afKATten omdat jij met jouw dure naam de arme sloebers de ogen uit het hoofd steekt? Bij mij kan iedere persoon die een new look wil, er voor een habbekrats weer pico bello omgeKAT worden. Niks groot geld, mijn standaardtarief is minder dan het uurloon van een standwerker. En wij zijn soms wel drie uur bezig om iemand er weer toonbaar te laten uitzien.Dan krijgt men ook nog koffie, thee, graskaascake en Vinkeveens fris. Gratis! Want dit is de Zuidas en niet Ermelo!
  Wat mijn zusje Kat betreft, die doet juist helemaal niet mee aan dat shittige WUR-geldmelkgedoe. Zij is juist bezig om die hele tent op te rollen, want daar verdampen jaarlijks bijna 2 miljard euro's belastinggeld. Foetsjie. En de Staat - dus zeg maar jij en ik- mogen ook nog eens cash betalen voor ieder "advies". For what is worth! .

 • no-profile-image

  herkouwer

  Dat is royaal Kat. Die graskaascake komt zeker van Kees de Zwalker uit Nieuwer Ter Aa? Die heeft ook heerlijke Kockengense Uierkorstenkoek in de aanbieding. Dat Vinkeveens Fris is ook een mooie vondst om het water uit die plassen te vermarkten.Maar het moet wel meteen gedronken worden, want als je het een dag laat staan dan lijkt het nét Izara. Je weet wel, dat drankje uit Andorra.Net zo groen als Italiaans raaigras. .

 • no-profile-image

  kat

  Hé Herkauwer, ga je lekker? Ik moet niks hebben van die Kockengense uierkorstenkoek, want wij hebben hier altijd Wilnisser Warme Borstenplaatjes bij de thee. En 's middags Botsholse Bierborstels met frambozengelei. jummie jummie. .

 • no-profile-image

  katrien

  Ik las vandaag ergens een reactie van Kritische Lezer over de overproductie van hoogleraren aan onze universiteiten. Daar slaat hij de spijker op zijn kop! Het reactorvat met Kritische Massa aan professoren is namelijk al ruimschoots gevuld en loopt zelfs royaal over. Hier op de WUR worden ze iedere ochtend in een hele colonne silagewagens aangevoerd. Het is om ziek van te worden!

 • no-profile-image

  herkouwer

  Zo erg is het inderdaad Katrien. Achter iedere student staan vandaag de dag zeker tien hoogleraren die straks allemaal steun gaan trekken omdat alle universitieten worden weggesaneerd. Want een fabriek die peperdure producten aflevert die zeker 40 jaar hooggesalarieerd meegaan en geen mallemoer presteren, is toch zeker al bij het opstarten failliet?

 • no-profile-image

  kat

  Herkauwer je hebt helemaal gelijk. Ik ben niet Katja maar Kathelijne (maak alleen gebruik van het account van Kat) en ben geinfiltreerd aan de Erasmus met een aan Harvard gekochte doctorstitel.Hier is het ook janken met de pet op. Je hebt vast wel gehoord van die discutabele professor Ab Osterhaus met zijn profijtelijke privéhandeltjes in virusremmers en onzinadviezen. Spotvogel heeft in zijn boek 'Wachten op de Pandemie' daar een hoofdstuk aan gewijd: "Oestersaus"! Het is echt om van te kotsen wat er in dat nep-wetenschappelijke wereldje allemaal gebeurd. Dus echt niet alleen bij de WUR, maar letterlijk overal!

 • no-profile-image

  Maar de WUR spant toch wel de kroon!

 • no-profile-image

  katrien

  Daar zeg je wat Kritische Lezer. Voor wat betreft het agri-metier is dat zeker het geval en geeft de WUR alleen maar peperdure adviezen waar een fatsoenlijk mens met diarree zich de bips nog niet mee zou willen afvegen. Allemaal voorgekookte rotzooi die helemaal op de wensen van de opdrachtgever wordt afgestemd en toegesneden. Een opdrachtgever die voor meer dan 90% VADERTJE STAAT heet en die de door hemzelf (met geld uit de schatkist) zwaar gesubsidieerde WUR met belastinggeld uitbetaald. Als Rutte werkelijk orde op zaken wil stellen dat moet hij eens een monetaire Jager uit eigen stal achter die geldklopperij aansturen. Zonder WUR hoefden er vele miljarden minder bezuinigd te worden! . .

 • no-profile-image

  kat

  Wat ze eens zouden moeten doen, is het checken van de deugdelijkheid van academische getuigschriften. Ik, Kathelijne Oudshoorn, reisde low budget naar de States,werkte er een Blue Monday in een gokpaleis in Las Vegas en kocht met mijn sprokkelkapitaal zowel een academische graad in Harvard als een doctorsbul in Maine. Via de mail verzekerde ik me van een tijdelijke aanstelling aan de Erasmus en daar sta ik nu al a stiff quarter op de loonlijst. Zo doe je dat dus in een waarachtige Kenniseconomie! .

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Prima uitgelegd.Kat. Dat is tegenwoordig alledaagse realiteit met die zogenaamde Kenniseconomie. Niks studeren, niks blokken voor tentames. Gewoon dokken en een doctersbul aanschaffen. Daarom gaat deze maatschappij vanzelf ook naar de kloten. Door al die Real American Humbug!

 • no-profile-image

  katja

  De Kritische Lezer begint spoken te zien. Zijn meest actuele spook heet Daan van Doorn, de grote man achter de VION. U weet wel: VION, dé grote toeleverancier van grof slachtafval ten behoeve van dat andere stinkende bedrijf: RENDAC! Dat lijkt me allemaal duidelijk. Maar wat heeft de WUR daar in Daan's naam mee te maken?

 • no-profile-image

  Herkouwer

  De Ondernemer in de Kolom ziet ook scherp waar de agrischoen wringt. Wij hebben daar al meer dan 30 jaar geleden voor gewaarschuwd en nu pas begint het door te dringen dat de Van Gilspakken op gaatjesschoenen met een geknoopte slabber voor de hele boerenstand hebben uitgemolken en verwoest. En niet enkel de boerenstand, maar ook de natuur, het landschap, het milieu, de biodiversiteit en daarmee de complete toekomst voor komende generaties. Gelukkig hebben we de Rendac nog!

 • no-profile-image

  Het is ook best spookachtig wat er allemaal gebeurt, Katja. En de WUR "onderbouwt" alles als onderdeel van de "kennis"driehoek. Je weet wel: EL&I, WUR en het bedrijfsleven (lees: de intensieve veehouderij, oftewel ZLTO).

 • no-profile-image

  katrien

  Precies, Kritische Lezer. Het is steeds weer de grijpgraag om zich heen klauwende hand van het agri-industriële complex met LTO/ZLTO als spin in het web en de WUR om alles zogenaamd wetenschappelijk af te dekken. Dankzij de politieke en bestuurlijke macht van het CDA betalen ALLE Nederlanders op jaarbasis hoofdelijk een vermogen om dat vuile complex in stand te houden. Alleen al naar de WUR gaan jaarlijks 1.5 tot 2 miljard Euro's. En dan speken we nog niet over het angstaanjagende gigavermogen dat er jaarlijks in de vorm van allerhande premies, toelagen, subsidies, compensaties et cetera aan de agriwereld wordt uitgekeerd. Er HOEFT in dit land helemaal geen 18 miljard bezuinigd te worden. Als er eerst maar eens zou worden begonnen met een onmiddelijke stop op al die totalitaire geldsmijterij waar niemand- ook parlementariërs niet- vat op kan krijgen. DAAROM moest het CDA zo nodig aan de macht blijven! .

 • no-profile-image

  kat

  Op die stomme interrupties van Ermelose Hamstra ook niet!

 • no-profile-image

  Katrien

  Ach Kat, stop er maar mee, want die Mozes is al net zo erg als die Grof. Een zielig stelletje uit de zavel gerukte leemklompenboeren.En dan komt Hamstra d'r ook nog eens tussendoor. Weet je, ik krijg zowaar heimwee naar onze good old Kritische Lezer en het old farmers network van weleer! We leven in een vreselijk land en in een kreupel tijdsgewricht. Kortom: Wég met het CDA!

 • no-profile-image

  He herkouwer,
  wat leuk, ook eindigen op de zelfde manier als katja, jan warmenhuizen,katrien, kat, enz
  5 of 6 verschillende namen van 1 persoon, hoe ongelovelijk ZIELIG kan je zijn!

 • no-profile-image

  Ach die zal zich zo ook wel weer melden met zijn domme uitroeptekentje! ha ha ha wat een ongelovelijke domme en stomme lui die niks weten van het platteland, die alleen maar boeren pesten, en mensen uit de politiek vermoorden.
  Totdat er weer eens een hongerwinter met een hele groootte crisis komt, dan staan ze allemaal te bedelen en te janken bij de boeren op de dam om een handje graan of een stukkie vlees. Ha ha ha wat een domme lui, en kom maar kom maar ik ben nog veel dommer! lol lol lol ha ha ha

 • no-profile-image

  katja

  Dat gedoe met de commissie Van Doorn is ook weer zoiets Boeren lieten zich nooit iets gelegen liggen aan het behoud van alles wat van waarde is en vervuilden bovendien ons water, onze lucht en ons eten en maakten daardoor miljoenen mensen doodziek. Alles ging aan boerengerotzooi ten gronde: de natuur, de vegetatie, de fauna, de biodiversiteit, het milieu, écht letterlijk ALLES. En in plaats van op te sodemieteren willen ze nu sneaky doorgaan met nog meer gerotzooi. Gelukkig is het eind in zicht want zij hebben zelf hun eigen boerengraf gegraven. Straks neemt de nieuwe bio-voedingsindustrie het over en braden en koken we alleen nog pilletjes. Jummie jummie!

 • no-profile-image

  Van Deuveren

  Er is ook veel biodiversiteit nodig om een goede hoogzit te kunnen maken voor het schieten van wilde zwijnen. Niet te veel, niet te weinig loof, goede doorkijk maar wel uit de wind. De jacht op wilde zwijnen kan met gemak uitgroeien tot het meest beoefende ambacht, gezien het enorme aantal van die beesten.

 • no-profile-image

  herkouwer

  Van Deuveren sloft weer, want de reactie van Jan is gewist door de jachtminded AGD-redactie. Doet er ook niet toe want iedereen weet intussen wel wat voor laag bij de gronds volk er op hoogzitten huis houdt.Op de Veluwe is geen hert, ree of varken het leven nog zeker omdat er daar dag en nacht hightech bewapende en Suvgemotoriserde tweepotige zwijnen tekeer gaan. De dieren vluchten zelfs massaal de bebouwde kommen in.Van schandelijke misstanden gesproken! En één van de hoofdschuldigen hieraan is sinds enkele maanden voorzitter van de1e Kamer! Wat een land!

 • no-profile-image

  katrien

  Zeg Herkauwer, daarmee bedoel je natuurlijk Frank de Graaf, de oudburgemeester van Apeldoorn en bestuurslid van de Fbe Veluwe? Zo'n gewapend stuk gajes is nu inderdaad Senaatsvoorzitter. In die functie zit hij lekker dicht bij de macht van wetwijzigingen ten behoeve van de hobbyjacht. Van vuige en smerige belangenverstrengeling gesproken! Daar weet niet het CDA maar ook de VVD alles van!

 • no-profile-image

  Die 3 verwilderde KATten kan je toch ook mooi van die hoogzitter af opruimen??
  Die halen toch alleen maar nestjes uit.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Verrek, ik zie dat mijn reactie tegen Van Deuveren gewist is. Dank je Herkauwer dat je het rechtgezet heb. Ze motten bij Agd wat doen tegen strontspuiters zoals die Grof, want die ken vanzelf alleen maar onzinpraat uitkramen.Toevallig was ik erbij en heb gezien dat Marianne onbevlekt ontvangen werd. Jaap kan het ook niet helpen dat hij wat zuinig geschapen is.Dat was de ware reden dat hij als jonge boer graag achter een jachtgeweer aan liep. Nét als zo'n 20.000 stumperige landgenoten! Grof kan vanzelf beter gaan klootschieten. Met een kattapult!

 • no-profile-image

  Kom maar op met je kloot(jes)

 • no-profile-image

  katja

  Daar zijn fijnbesnaarde kerels met échte ballen voor nodig, lompe Grof. Jij hebt een grofbehaarde virtuele laadklep waar alleen maar valhagel uit komt. Houd dus voortaan alsjeblieft de moel dicht en de kaken op elkaar.

 • no-profile-image


  De moel?????
  Domme muts ,je bedoelt de vingers van de toetsen.
  Hoe blond kan je wezen??

 • no-profile-image

  Gewoon even naar de peiling kijken, dan kunnen ze de dames oudshoorn gewoon opkopen HA HA HA

 • no-profile-image

  katja

  De 'dames Oudshoorn' zijn anders wél beursgenoteerd Lulletjes Gladiolensaus. Maar ik ga jullie de naam van onze holding echt niet verklappen. Zie dat maar als jullie bloedworsteigen diversiteitsprobleempje! En als ik zeg 'de moel', dan bedoel ik jouw smoel en niet die beduimelde grove metworstvingers! Je zult maar een toestenbord zijn bij zulke slagwerkers. En je zult maar zo enorm veel zure zult onder je schedeldak opgeslagen hebben(zegt Katrien) De VION zou er maar zo een bod op kunnen doen. Gratis Hint: stuur Daan van Doorn ff een smsje!(adviseert Kathelijne) :

 • no-profile-image

  Tsjonge jonge......en het leven is zo mooi......

 • no-profile-image

  Herstel: KAN zo mooi zijn......

 • no-profile-image

  katja

  Kritische Lezer, jij hebt vast en zeker geen diversiteitsproblemen. Kom dus eens een stevige neut pakken aan de Meijeveldse Dwarsweg op nummertje K3! Geheid goeie gesprekken met Katrien over de wurgconstructies van de WUR, met Kathelijne over de obscure bijklusactiviteiten van Ab Oestersaus en zijn rinkelende Erasmuskassa en met mij: over de potentiële aanpak van jouw fysiek-expressieve uitstraling. You're welllcome! .

 • no-profile-image

  De waarde van dat winkeltje is intussen leuk gezakt op de beurs.
  Blij dat ik de beurs niet nodig heb om aan mn centjes te komen.

 • no-profile-image

  katja

  Gezakt? Dat zijn tijdelijke fructuaties stakker. De beautybranche is juist een groeimarkt. Straks gaan we het platteland op met vestigingen in Boertange, Ten Boer, Boerhaar en Boerenhol en een centraal magazijn in de Kolderveense Bovenboer. Dat is goed voor de visuele diversiteit in onze buitengebieden. We starten ook een kapsalon voor jagers. Daar halen we niet alleen het haar, maar het hele hoofd eraf. Dat geeft verlichting!

 • no-profile-image

  Dat sla ik niet af!

 • no-profile-image

  Ai gevaarlijke uitspraken Katje, zoiets hebben we Volkert ook wel eens horen zeggen.

 • no-profile-image

  Katja en Kritisch L..... toch wel ritueel zeker?

 • no-profile-image

  katrien

  Je bent natuurlijk ook van harte welkom hier op de Nudeflat in de Food Valley, Kritische Lezer. Met een weids uitzicht op het wetenschappelijk- en intellecueel volkomen uitgemergelde WUR-landschap kan er dan een herfstachtige meiboom worden opgezet over de linke streken die rechtse rakkers in dit land uitvreten. Vanaf mijn balkon is het faillissement van de zogenaamde Kenniseconomie niet alleen te zien, maar vooral ook te ruiken. Het stinkt namelijk dag en nacht naar feitenverdraaiingen, hele leugens, halve waarheden en torenhoge facturen!

 • no-profile-image

  herkouwer

  Jij woont inderdaad formibabel goed om dat hele WUR-circus van bovenaf te kunnen overzien Katrien. En omdat je daar docent bent kun je de boel ook van binnenuit in de peiling houden. Ik denk dat het goed is om samen met de Kritische Lezer en andere actieve volgers van de agri-rampspoed versus de WUR en het Openbaar Bestuur eens een flinke boom op te zetten. Wat heet: het mag wel een heel woud worden. Dat zijn we wel schuldig aan onze uitgemergelde natuurlijke biodiversiteit!

 • no-profile-image

  katja

  Van biologische diversiteit gesproken. Ze willen nu een onderbroekloze dag gaan houden tegen biggencastratie las ik ergens. Hier in de Ronde Venen sjouwen nogal wat gecastreerde hobbyjagers met hun zielige dubbelloopse frustraties rond. Zou leuk zijn als die zielige stumpers in hun blote kont in de lederhosen zouden jumpen. En dan goed gebadmutst met een gemzenpluim op kopje onder de plomp in. Een dagje waarachtig jachtjolijt voor jong en oud! De slogan voor die dag? " De dood, de ballen of de halve zolen! "

 • no-profile-image

  Zo krijg je geen klanten in je kapsalon,Zal wel luchtfietserij geweest zijn.

 • no-profile-image

  Van Deuveren

  A.u.b. de site van agd niet verknallen met kletskoek. Ga je eigen voortuin ff wieden! De hele WUR op een hoopje jagen op de Dreijen of wat ook. Ik pas echter, ik ga liever jagen op een schalks varkentje, knipogend tegen de denneappel.

 • no-profile-image

  Katja

  Van Deuveren, ik trakteer jou liever op een wormstekige pijnappel. Biodiversiteitsverknaller die je bent! Aan de Zuidas zijn geen voor- of achtertuinen en thuis in de Ronde Venen woon ik midden in de natuur. In het belang van de biodiversiteit valt daar helemaal niks te wieden. Leven en laten leven!

 • no-profile-image

  Zeg beurs genoteerd blondje:het kan wel eens zo zijn dat de jagers waar jij zo op spuugt mischien wel meer aandelen van dat winkeltje van jou hebben dan je eigen soort.
  Maar ja wat niet weet wat niet deert meisje.

 • no-profile-image

  katja

  Misschien. Misschien ook niet! In beide gevallen laat het mij Siberisch!

 • no-profile-image

  Herkouwer

  Kritische Lezer, de beide inhoudelijk superbelangrijke fora "Chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland"en "Puber verdubbelt omzet mesthandel" werden natuurlijk verwijderd op last van de directie van de Wegenerholding, die dat weer deed op last van LNV en ZLTO. Zo steekt dat immers in elkaar in deze doorzichtige Nep-Kenniseconomie, waarin de WUR als quasi wetenschappelijke papegaai alles nazegt, opschrijft en adviseert wat de Rijks- en Provinciale opdrachtgevers of die van het Agri-industriële complex ingefluisterd en voorgebazuind hebben. Vullings is ook maar een loonslaaf en zal er ook niks aan kunnen veranderen vrees ik. Het zou mij niet verbazen als de hele tekst van die twee fora al meer dan anderhalf jaar gewist en met wortel en tak uit het agd-geheugen verwijderd is. Daarom is het goed dat er nog een aantal uitdraaien zijn, zodat de teksten altijd weer ter tafel kunnen worden gehaald. Bijvoorbeeld bij het proces tegen de staat, dat ooit een keer gevoerd zal worden door de ontelbare Minas-gedupeerden.We weten allemaal dat Henk daar nog als een bok op een haverkist bovenop zit. En hij is niet de enige! .

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Zo is het helemaal Herkauwer en ook Kritische Lezer. Het Agd heb veel meer belangrijke forums gewist die niet in de kraam van het CDA te pas kwamen. Nou kennen we zien waar dat toe heb geleid. Die mestforums passen daar naadloos in. De hele Minasrotzooi was vanzelf alleen maar bedoeld om zoveel mogelijk kleinere boeren de nek om te draaien zodat de grote mannen ruim baan kregen.Je wil niet weten hoeveel mensen daaraan kapot gegaan zijn. Zoiets lezen we nooit in het AGD of de Boerderij. Vul zelf maar in waarom niet!

 • no-profile-image

  herkouwer

  Kritische Lezer, laat die domme Noordam toch gewoon terzijde liggen. Het mestprobleem kan alleen maar worden opgelost door al die troep in de lege aardgasvelden te pompen en als biogasgenerator te gaan exploiteren. Met een goed uitgekiend concept kan op die manier tot in lengte van jaren bio-aardgas gewonnen worden..

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Kritisch Lezer, jij verdoet jouw kostbare tijd met die Noordam. Toch komt er zélfs uit zo'n kopklepper nog weleris wat zinnigs. De stront van onze 17 miljoen inwoners zou inderdaad heel; goed gebruikt kennen worden. Maar niet voor bemesting, omdat die shit boordevol resten van geneesmiddelen en antibiotica zit. Zoals Herkauwer al zegt zou ALLE mest die teveel of te sterk vervuild is voor daadwerkelijke bemesting gebruikt motten worden voor opwekking van energie. Hij noemt daarvoor een prachtige mogelijkheid. En de uitgewerkte shit kan altijd alsnog voor bemesting gebruikt worden. Dan bennen ze meteen van het teveel aan nitraten en fosfaten af. .

 • no-profile-image

  katja

  Kritische Lezer, wat een wijsheid! Mijn zusje Kathalijne heeft een IQ van 69.69 en moest aan Harvard en Maine gaan shoppen om een academische titel te bemachtigen. Toen ze van haar( en mijn) zuske Katrien (met een IQ van 96.96) hoorde dat aan de WUR een doctorstitel maar een mud kleiaardappelen en een schepel vers geplukte en duinkonijbezeken cranberries kost, heeft ze een uitlating gebezigd waar nog geen aula vol academische autisten van terug had! .

 • no-profile-image

  Van Deuveren

  Ben zojuist terug. Pracht van reebok geschoten, maar ik hou deze zelf, voor bij de haard met een goed glas wijn. Prosit!

 • no-profile-image

  Van Deuveren, jij bent de enigste die nog iets zinnigs zegt.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Van Deuveren, jij bent een onontwikkelde hufterige zultkop. En Mozes maggen ze van mijn kosher villen. Te beginnen onderaan!

 • no-profile-image

  herkouwer

  Mooi nieuws vandaag. Als jagers jagers gaan afschieten dan zijn we op de goeie weg. Wij geven gratis tien pallets grofwild-feestmunitie cadeau aan Wbe's die serieus werk gaan maken met het ludiek verwijderen van gegemzenpluimde hufters uit onze natuur.

 • no-profile-image

  katja

  Kritische Lezer heb je van de week de reactie van Wakker Dier tegen de WUR gezien n.a.v. het promoten van volle melk als gezonde drank? En de reactie van Rabinge van de WUR over de zogenaamde zuiverheid en waardevrijheid van het Landbouwonderzoek? Er gaat op jaarbasis 1.5 miljard euro gemeenschapsgeld in die bodemloze WURbeerput. Daar zou stevig in gesneden moeten worden!

 • no-profile-image

  katrien

  Landgenoten, Wij Beatrix, bij de gratie etc, etc, etc, etc. Besluiten: dat de Wageningse Uitbeen Ravage (WUR) haar meer dan royale doch ten onrechte toegekende jaarlijkse donatie uit gemeenschapsmiddelen komt te ontvallen en sommeren haar, de jaar na jaar volstrekt ten onrechte uitgekeerde financiële middelen met terugwerkende kracht en doorberekende renteverliezen tot ultimo 1998 te restitueren. Met de aldus teruggevorderde 23.6 miljard euro kan de huidige regering haar voorgenomen, doch op alle beschaafde niveaus desastreus-rampzalige, bezuinigingsoperatie als beëindigd beschouwen!.

 • no-profile-image

  herkouwer

  Helaas Kat, alweer een gemiste kans voor onze arme schatkist! Maar wat willen we ook met een minister van financiën die uit een nest komt met agri-belangen? En een staatssecretaris die 175.000 euro inpikte dankzij die WUR-onkruidnatuur. En een MP die van voren niet weet of hij van achteren nog schijt!

 • no-profile-image

  herkouwer

  Kritische Lezer, ik roep al jaren dat ze de mestoverschotten in de lege aardgasvelden moeten pompen en er dan prima biogas uit kunnen gaan winnen. Dan kunnen die velden tot in lengte van jaren gas leveren en wordt het restproduct automatisch supergoede compost.Basta met ammoniakuitstoot en de overschotten aan stikstof en nitraten en het eindproduct kan wereldwijd vermarkt worden. .

Laad alle reacties (63)

Of registreer je om te kunnen reageren.