Home

Nieuws 276 x bekeken

België wil met Nederland praten over afzetmodel groente

Leuven – De Belgische tuinbouwsector wil overleg met Nederlandse afzetpartijen over verbeteringen aan het afzetmodel.

Zowel de Boerenbond als afzetkoepel VBT hebben aangegeven kritisch te willen kijken naar het eigen afzetmodel voor groenten. “De vraag is hoe je een sector meer crisisbestendig kunt maken. Bij een crisis als Ehec heb je al snel een lage klokprijs,” zegt een woordvoerder van de Belgische Boerenbond.

Bij die evaluatie willen de Belgen Nederlandse afzetorganisaties uitnodigen en LTO. ”Het is een discussie die we ook met DPA en ZLTO of LTO willen voeren. Er zijn nog geen gesprekken geweest, maar tijdens de Ehec-crisis zijn de contacten al wel intensiever geweest.
Rita Demaré, voorzitter van VBT, bevestigt de stap van de Belgische tuinbouw, al is ze voorzichtig. ”Met contracten hebben we ook geen goede ervaringen.”

Een discussie over afzetmodellen moet altijd in het licht bezien worden van GMO, denkt ze. De extra financiële ruimte voor crisisbestrijding in GMO is nu aan te veel eisen verbonden. Ook is er in België al ervaring met het uit de markt halen van product, maar er zou beter gekeken moeten worden naar de vergoedingen voor deze partijen.

Jan Zegwaard, woordvoerder van de telersgroep die in Nederland kijkt naar verbeteringen van het afzetmodel, staat open voor overleg. ”Het is logisch, we zijn één teeltgebied. De verschillende inrichtingen van de systemen in België en Nederland heeft ons dwars gezeten tijdens de Ehec-crisis.
De evaluatie van het eigen afzetmodel is een uitkomst van het crisisoverleg vrijdag met minister-president Kris Peeters. De partijen kwamen ook overeen een overbruggingskrediet in te stellen van maximaal 90.000 euro tegen een rentepercentage van 3 procent en extra geld in te zetten voor promotie.

Of registreer je om te kunnen reageren.