Home

Nieuws 372 x bekeken 2 reacties

België overweegt gedoogperiode legbatterij

Brussel - Belgische leghennenhouders, die per 1 januari 2012 nog niet volledig zijn omgeschakeld van legbatterijen naar een andere huisvesting, krijgen mogelijk zes maanden respijt.

Wel moeten ze dan helder maken dat ze dit jaar al bezig waren met de omschakeling. Ook moeten de eieren dan naar de verwerkende industrie en mogen ze niet rechtstreeks meer de consumptie in. Dit blijkt volgens persbureau Vilt uit antwoorden van federaal minister Laurette Onkelinx, verantwoordelijk voor sociale zaken en volksgezondheid, maar ook bevoegd over dierenwelzijnszaken op vragen van volksvertegenwoordiger Nathalie Muylle.

In de Europese leghennenrichtlijn uit 1999 is neergelegd dat alle leghennen vanaf 1 januari 2012 worden gehuisvest in een verrijkte kooi of alternatief systeem. De traditionele batterijkooien mogen vanaf die datum niet meer worden gebruikt. Uit een studie bleek dat 58 procent van de Belgische bedrijven medio 2011 was omgeschakeld.

Van uitstel van het verbod op het houden van leghennen in traditionele kooien kan volgens Onkelinx geen sprake zijn. "Dit zou niet alleen volledig verkeerd signaal geven, maar ook van weinig respect getuigen ten opzichte van pluimveehouders die wel al investeerden," stelt ze. Het Voedselagentschap zal vanaf 1 januari 2012 intensief gaan controleren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eierverwerkende industrie? In Belgie hoop ik dan toch! Niet dat wij straks nog overspoeld worden met kooieieren uit oude systemen uit het buitenland!!!

 • no-profile-image

  jan looks

  Wees maar zeker dat er nog een pak belgische kooieieren
  naar nederland gaan. Er zijn al een hoop contracten gemaakt
  door nederlandse industriebaronnen bij belgische boeren !

Of registreer je om te kunnen reageren.