Home

Nieuws

Belgen missen 16 procent fruitomzet door weerramp

Leuven – De Belgische Boerenbond verwacht dat de Belgische hardfruitomzet dit jaar 16 procent lager uitvalt door de schade van de storm en hagel op 18 augustus. Dat komt neer op een schadebedrag van circa 42 miljoen euro.

Voor de komende vier jaren wordt een totale schade voorzien van 16 miljoen euro. Circa 250 hectare boomgaarden is volledig vernield; circa 900 hectare is ’zeer zwaar’ getroffen, maar hier zijn de mogelijke oogsteffecten voor de komende jaren onduidelijk en niet meegeteld in de vervolgschade. Vervanging van de vernielde bomen zal naar schatting 5 miljoen euro vergen.
Dat is de uitkomst van een inventarisatie van de fruitschade na 18 augustus. De schade lijkt iets hoger in de perenteelt, maar ook veel appelpercelen zijn getroffen.

In totaal werd 4.000 hectare bezocht om schade te inventariseren. Circa 2.500 hectare hardfruit wordt geclassificeerd als zwaar getroffen. Effecten zullen ook in komende jaren voelbaar zijn door bijvoorbeeld hogere kankergevoeligheid of vernielde knoppen. De aard van de meerjarige schade wordt pas later zichtbaar, als de bomen mogelijk enig herstel laten zien.

Volgens de Boerenbond is circa 20 procent van de telers verzekerd. Een deel van de telers is wanhopig. De Boerenbond heeft voor deze mensen geestelijke bijstand ingeschakeld. In oktober verwacht de Boerenbond duidelijkheid te hebben over de mogelijke schadevergoedingsregeling van de overheid. Het betreft hier een weerramp, stelt de bond.

Of registreer je om te kunnen reageren.