Home

Nieuws 220 x bekeken 2 reacties

'Behoud euro essentieel voor de agribusiness'

Den Haag – Het behoud van de euro is duur maar wel belangrijk voor de exportmogelijkheden van de agribusiness. Dat zeggen onderzoeker Roel Jongeneel van het LEI en directeur akkerbouw en tuinbouw Dick Oosthoek van de Rabobank.

Als landen als Italië en Griekenland voor het eurotijdperk tekorten opliepen, liet men de geldhoeveelheid toenemen. Daardoor werd hun eigen munt minder waard en kon men importen buiten houden en de eigen export stimuleren.

Jongeneel stelt dat de oorzaak van de crisis nauwelijks is aangepakt en de politiek meer grip op de Europese Centrale Bank lijkt te krijgen, met zwalkend beleid tot gevolg. Oosthoek denkt dat de crisis in eerste instantie de rente raakt. De rente kan lang op een relatief laag niveau blijven en is de afgelopen dagen zelfs gedaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De heren zien dus liever, dat de munt eenheid blijft en we de export naar de zwakke broeders op peil kunnen houden. Goed gezien ik vraag me alleen af hoe deze zwakke broeders de betaling gaan regelen met hun krappe budgetten en geen of nauwelijks nog leenkapaciteit. Er is toch geen boer bij gebaat dat zijn producten verkocht wordt zonder dat de rekening wordt voldaan of de rekening wordt voldaan via een lening, die hij eerst zelf moet verstekken aan de koper, die vermoedlijk nooit zijn aflossing kan plegen.

 • no-profile-image

  Roel jongeneel van het Lei en Dick Oosthoek van Rabo. Met andere woorden met de komst van de EURO heeft men de Griekseregering de macht ontnomen hun markt te beschermen.
  tegen, de import van TE GOEDKOPE producten uit Europa.
  Door de Euro is nu de Griekse economie zo verslechtert dat ze
  er nooit meer uitkomen. Zonder kwijt schelding van hun schulden.
  De rest van Europa is niet versterkt door de EURO ,maar zo verzwakt. Dat een klein land als Griekeland. De hele Europese
  economie kan laten omvallen .En nu beweren dat meer macht aan Europa de economie zal redden, Waar is de crisis ook al weer
  begonnen . Amerika met zijn overkoepelende regering. De oorzaak van de crisis begon bij de MULTINATIULS .De grote jongens in de auto industrie ,Die door over produktie hun fabrieken moesten sluiten . hun werknemers moesten daardoor
  hun huizen verkopen. Die door multinationale BANKEN te hoog
  werden gefinancierd. Daar ging het FOUT de regeringen werden
  bang . Ze gingen de FOUTE BANKEN . / industrieën steunen. en zo verder.
  Nu hebben de landen de schulden op zich genomen. die de burger recht of links om moet opbrengen. TOON LEF HAAL HET
  BIJ DE MULTINATIONALS. En breek hun macht. Wie heeft
  de macht, RABO/ LEI????????

Of registreer je om te kunnen reageren.