Home

Nieuws 187 x bekeken

Australische politici willen Nieuw-Zeelandse appels weren

Canberra – De oppositie in het Australische parlement komt volgende week met een wetsvoorstel dat het Australische parlement de mogelijkheid geeft appelimporten vanuit het naburige Nieuw-Zeeland tegen te houden. Daarmee zou de oplossing van een historisch handelsconflict tussen de twee landen toch weer van de baan zijn.

Het wetsvoorstel volgt op een uitspraak van wereldhandelsorganisatie WTO. Volgens de WTO moet Australië Nieuw-Zeelandse appels toelaten. De Australische regering ging daar uiteindelijk maar met luide tegenzin mee akkoord. De angst bestaat dat de vaak goedkopere Nieuw-Zeelandse appels Australische appels wegconcurreren.

De Nieuw-Zeelandse minister van landbouw Tim Groser reageert furieus op het wetsvoorstel. Wanneer de import op een andere wijze alsnog aan banden wordt gelegd, loopt Australië volgens Groser internationaal reputatieschade op. In essentie is de zaak nu veel groter dan appels alleen, aldus Groser.

Belangenorganisatie Apple & Pear Australia heeft verklaard dat de fytosanitaire eisen voor Nieuw-Zeelandse appels nu onvoldoende zijn en stelt dat Nieuw-Zeeland de prijs voor appels in Australië zal verpesten. De organisatie start een ”koop Australisch”-campagne.

De Nieuw-Zeelandse telersorganisatie Pipfruit blijft hoopvol op een goede afloop. Vier pakstations voor appels in de Hawkes Bay in Nieuw-Zeeland hebben succesvol een audit van het Australische ministerie van landbouw doorstaan. Binnen de komende drie maanden zouden de eerste appels van het ras Jazz richting Australië worden verscheept.

Australië scherpte in 1921 de fytosanitaire importeisen voor Nieuw-Zeelandse appels zodanig aan dat import in feite onmogelijk werd. De directe aanleiding was een uitbraak van bacterievuur, die volgens het Australische ministerie van landbouw het voortbestaan van de appelteelt in Australië bedreigt.

Aziatische landen volgde het voorbeeld en in 1986 opende Nieuw-Zeeland diplomatiek het vuur in bilateraal overleg. In 2007 volgde een zaak bij de WTO, die in augustus 2010 gewonnen werd. Australië kondigde in december aan de speciale importeisen op te heffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.