Home

Nieuws

Aspergerassen vragen verschillen in bemesting

Someren – Volgens Piet van der Haas van Mertens Agro wordt het hoog tijd dat er verschil wordt gemaakt in de aanpak van de bemesting bij de diverse aspergerassen.

”Bij spruitkool doen ze dat al jaren; ik denk dat er tussen aspergerassen ook verschillen in de bemestingsbehoefte is.”

Van der Haas deed deze uitspraak op een door LTO Vollegrondsgroente.net georganiseerde veldexcursie bij Gebroeders Leijser in Someren. In eerste instantie doelde hij op de bemesting van Cumulus, omdat dit ras snel groeit en de stengels wat minder stevig zijn. ”Zo’n ras zul je minder stikstof moeten geven dan een trager groeiend ras, zoals bijvoorbeeld Backlim, en dat begint al bij de aanleg van een perceel. Maar hoeveel minder en groot de behoefte dan daadwerkelijk is, weet niemand.”

Tijdens de excursie meldde Piet Beurskens van LimSeeds nog ervaringen met het 2-rijen teeltsysteem. Volgens hem zit het voordeel niet in een hogere productie, maar in het vlotter kunnen oogsten waardoor de oogstprestatie stijgt. Bovendien moeten de planten dieper worden gezet dan bij het 1-rijen systeem, om in de loop der jaren voldoende grond beschikbaar te houden voor het opploegen van de ruggen.

Ook ziet Beurskens de belangstelling voor het ras Vitalim toenemen. ”We zijn nog steeds voorzichtig met het adviseren van dit ras, vanwege het afwijkende uiterlijk van de kop, maar in de praktijk wordt Vitalim toch steeds vaker aangeplant. De ervaringen zijn qua teelt tot dusver goed te noemen.” Van extra gevoeligheid voor vorst – een punt van aandacht voor dit ras omdat het voor warme streken is ontwikkeld – blijkt tot nog toe geen sprake te zijn. Het ras heeft de vroegheid van Gijnlim, maar met dikkere stengels en de eerste drie tot vier oogstweken een hogere productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.