Home

Nieuws 209 x bekeken

Argentijnen krijgen tariefvrij rundvleesquotum niet vol

Buenos Aires - Bureaucratische belemmeringen zorgen er voor dat Argentinië veel geld laat liggen bij de export van kwaliteitsrundvlees.

Het mag jaarlijks tienduizenden tonnen rundvlees van hoge kwaliteit zonder invoerheffing naar de EU exporteren, maar door allerlei interne vertragingen krijgt het de beschikbare quota niet vol. In de afgelopen drie jaar mocht Argentinië steeds een quotum van 28.000 ton kwaliteitsrundvlees tariefvrij naar de EU exporteren. Dat lukte echter niet. Vooral door gekonkel en ruzies over de vraag welke bedrijven deelquota toegewezen zouden krijgen.

Dit jaar lijkt het vol krijgen van het quotum nog lastiger dan voordien. In de eerste twee maanden van het nieuwe seizoen (juli/augustus) werd slechts 393 ton uitgevoerd, maar helderheid over de toewijzing is er niet, en die lijkt er ook niet snel te komen. Daarbij is het tariefvrije quotum verhoogd tot 30.000 ton. De situatie is goed voor hoog oplopende frustraties. "Als er voorheen sprake was van een trechter, dan hebben we nu te maken met een mini-trechter, waarin de bureaucratische complicaties nog erger zijn dan voorheen", zegt een analist van de sector.

De export van vers rundvlees in het algemeen verloopt overigens ook moeizaam. In de periode januari-juli bedroeg deze export 70.587 ton, ruim 20 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.