Home

Nieuws 355 x bekeken

Afzet tulpenbollen moeilijk ondanks 20 procent lagere productie

Hillegom/Lisse – De tulpenbollenoogst is 15 tot 20 procent lager dan gebruikelijk en toch lijken er bollen over te blijven dit seizoen. De vraag is niet voldoende. De productie blijft te groot voor een gezonde balans.

De lagere opbrengst is het gevolg van weersomstandigheden, waaronder de droogte in het voorjaar. Ondanks de lagere opbrengst, is de prijs maar gewoontjes. De productie blijft te groot voor de vraag. Henk Westerhof, voorzitter van de bloemhandelsorganisatie Anthos, wijdt het aan terughoudendheid in de afzetketen. ”De retail koopt steeds later in. Daardoor ligt het voorraadrisico bij de kweker.”

Ook de binnen- en buitenlandse broeierij stelt zich, als gevolg van het grote aanbod bloembollen vorig jaar en de ingestorte bloemenprijs aan het einde van het seizoen, afwachtend op. ”Daarnaast zal de economisch onzekere situatie het aankoopgedrag van de consument mogelijk ook beïnvloeden, maar ook concurrentie speelt de bollen- en bloemenafzet parten.”

Marcel Noppen, bemiddelaar voorjaarsbloemen bij Hobaho, zegt dat de tulpenbollen door overproductie niet opraken dit seizoen. Volgens hem moet het areaal op korte termijn 1.000 hectare, 10 procent, krimpen. ”Er worden nog teveel tulpen geteeld, die niet nodig zijn”, benadrukt Noppen. ”Ik denk niet dat alle bloembollen worden verkocht dit seizoen. Groeischeuren door het beregenen en laat gerooide bollen door de regen in juli bemoeilijken de afzet nog meer. Het wordt nooit een superjaar voor de kwekers.”

Ook Westerhof vindt de bollenproductie in Nederland te groot voor de vraag. ”Het areaal is stabiel, maar de productie neemt toe door moderne technieken als nettenteelt en bredere teeltbedden. Productiemethodes ontwikkelen zich op allerlei terreinen. Die investering wil de kweker graag terugzien, maar de markt biedt hiervoor op dit moment geen gelegenheid. Dat kan natuurlijk nog veranderen, want de vraag kan nog aantrekken als de detailhandel alsnog meer gaat bewegen.”

Sjaak Langeslag, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) vindt een areaalkrimp niet noodzakelijk. Hij pleit voor meer ketensamenwerking. ”Ga op tijd met je potentiële afnemer aan tafel om gericht te produceren.” Volgens Langeslag is er nog een grote markt te veroveren. ”Nog lang niet overal staan bloemen. Het is de kunst om deze markten aan te boren. Collectief en hopelijk blijft dat via het Productschap Tuinbouw mogelijk. Dat ligt aan de politieke discussie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.