Home

Nieuws

’Afzet Kanzi blijft sterk groeien’

Hoogstraten – De afzet van het appelclubras Kanzi is het afgelopen seizoen met meer dan 25 procent gegroeid tot ruim 30.000 ton, en zal dit jaar nog eens met zo’n percentage groeien. Dat meldt Urs Luder van Greenstar Kanzi Europe, een samenwerkingsverband van onder meer Fruitmasters en Veiling Haspengouw.

In het komende jaar zal de afzet volgens Luder nog eens groeien met een derde. ”Dat volgt uit de toename van het areaal.” Nu staan in heel Europa 4 miljoen bomen. Het doel is dat de komende drie jaar te laten groeien tot 5 miljoen bomen. De markt kan dat volgens Luder aan, ook als een economische dip volgt.

”Over uitbetaalprijzen zeggen we uit concurrentieoverweging niets, maar telers zijn tevreden en blijven dus bomen planten. Dat heeft Kanzi ook nodig. Als je de appel niet consistent kunt aanbieden in behoorlijke volumes ben je geen serieuze partij voor de grootschalige retail.”

Nederland blijft met Duitsland de belangrijkste productieregio. In beide landen staat een kleine 400 hectare. Andere productieregio’s zijn België, Zuid-Tirol (Italië), Zwitserland en Engeland. Qua afzet worden Italië en Spanje vooral belangrijker.

De appel, bekend om een zoetzure smaak, concurreert onder meer met Junami (eigendom van Inova Fruit) en het Franse Pink Lady. Laatstgenoemde maakte laatst bekend dat de afzet na enkele jaren van groei met dubbele cijfers is teruggelopen tot 4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.