Home

Nieuws 261 x bekeken

Actie boeren Bretagne op verboden strand

Morieux – Zo’n 400 Franse boeren hebben vrijdagmiddag demonstratief een partijtje strandvoetbal georganiseerd op een strand dat eerder wegens groene algen tot verboden gebied was verklaard. De boeren vinden dat ze van alle kanten de zwarte piet krijgen toegespeeld voor de algenplaag terwijl ze er juist alles aan doen om de watervervuiling van hun bedrijven tegen te gaan.

"Niemand ontkent dat er algen zijn, dat is niets nieuws. Wat we bestrijden zijn de conclusies over de oorzaak van hun verdere verspreiding en giftigheid. De boeren doen er alles aan om de uitstoot van hun bedrijven te verminderen maar het kost tijd voordat de effecten daarvan zichtbaar worden,’’ aldus een vertegenwoordiger van de regionale boerenbond.


Eerder deze week – en midden in de belangrijkste vakantiemaand - verklaarde minister Nathalie Kosciusko-Morizet enkele tientallen stranden in Bretagne tot verboden gebied. Dat gebeurde nadat in en rond de baai van Morieux meer dan dertig dode wilde zwijnen waren gevonden die zo goed als zeker door giftige dampen van de verrottende algen waren omgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.