Home

Nieuws 229 x bekeken

ABN Amro ziet groei omzet voedingsmiddelenindustrie afnemen

Amsterdam – De voedingsmiddelenindustrie kan door het economisch ontij een lagere omzetgroei verwachten met magere marges.

Dat zegt Thijs Pons van ABN Amro Economisch Bureau. Het eerste kwartaal van dit jaar werd volgens de sectormonitor Food van de bank nog een scherpe omzetgroei van 12 procent genoteerd.
De omzetstijging komt voor het grootste deel op het conto van prijsstijgingen en toenemende export. De export is aangetrokken door versterking van de wereldeconomie. Nu deze verzwakt, zal ook de export wel verzwakken. De euro blijft volgens Pons qua waarde vrij stabiel tegenover het Britse Pond, de dollar en de Russische roebel.

Voordeel is dat op de Duitse markt dit jaar veel groei wordt bewerkstelligd. De Duitse markt is van oudsher al de belangrijkste voor de Nederlandse export, en de Duitse economie groeit gestaag dit jaar. De Duitse groei kan overigens in gevaar komen. Duitsland exporteert veel op de VS en China, markten waar het groeitempo afneemt.

Grondstofprijzen zullen volgens Pons wel dalen, maar op hoge niveaus blijven. ”Verre markten als Azië worden steeds belangrijker en blijven groeien. Ook staat het feit dat de wereldbevolking sneller groeit dan de agrarische productie. Deze factoren leggen vermoedelijk een bodem in de agrarische markt.”

”Per saldo zullen omzetten nog wel groter zijn dan vorig jaar, maar de groei zal dichterbij de trendmatige groei van de laatste jaren, 2,5 procent, komen. De marges zullen naar verwachting stabiel zijn. Grondstofkosten dalen maar de afzetprijzen komen ook onder druk omdat mensen prijsbewust blijven door het nieuws over de crisis.”

Volgens Pons zit de voedingssector laat in de economische cyclus. Als het dus minder gaat, en banken vrezen voor een nieuwe recessie, dan zal de sector pas later teruglopende volumes merken. Toen de crisis eind 2007 zich aandiende, werd dit in de agribusiness pas in volle omvang gevoeld eind 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.