Home

Nieuws

30 tot 50 procent Belgisch hardfruit vernield

Sint-Truiden – De Belgische hardfruitsector heeft een zware klap gekregen van de storm die afgelopen week over Vlaams-Brabant en Limburg trok.

Naar schatting is 30 tot 50 procent van de hardfruitproductie verloren gegaan. De Belgische Boerenbond gaat uit van 50 procent, maar fruitorganisaties zijn iets minder pessimistisch. Veiling Haspengouw, vooral groot in peren, maakt melding van 25 tot 30 procent.

Desondanks wordt de situatie als een zware klap voor de hardfruitsector beschouwd. De schadebeelden lopen sterk uiteen. Op sommige percelen is de oogst volledig verloren gegaan, bij andere telers gaat het alleen om blad- of boomschade.

Behalve de directe schade, wordt ook gevreesd voor eventuele nadelige gevolgen in de loop van het seizoen. Zo bestaat het gevaar dat er minder kwalitatieve partijen op de markt gaan komen. Ook kunnen beschadigingen aan bomen het risico op besmetting met bacterievuur verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.