Home

Nieuws

28 procent landbouwbedrijven is hobbyboer

Den Haag - Bijna eenderde van de landbouwbedrijven in Nederland zijn hobbybedrijven.

Dat meldt het Compendium van de Leefomgeving op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bedrijven hebben een omvang tussen de 3.000 en 25.000 euro standaardopbrengst. Dat is niet voldoende om van te leven.

Het gaat in veel gevallen om hobbymatig gerunde bedrijven of ondernemers die hun bedrijf aan het beëindigen zijn. De meeste kleinschalige bedrijven zijn van oudere ondernemers of van ondernemers met een andere inkomensbron. Bijna eenvijfde van de hobbyboeren ontvangt AOW.

In Overijssel, Gelderland en Drenthe zijn de meeste hobbyboeren: hier is het aandeel kleinschalige bedrijven respectievelijk 33, 33 en 32 procent. Flevoland telt met een aandeel van 5 procent de minste kleinschalige bedrijven.

Landelijk gezien hebben hobbyboeren met 125.000 hectare 7 procent van de landbouwgrond in gebruik. Het gaat voornamelijk om grasland. De bedrijven hebben relatief veel schapen en paarden. 28 procent van de schapen en 40 procent van de gehouden paarden op landbouwbedrijven zijn in bezit van hobbyboeren.

De hobbyboeren dragen economisch zeer beperkt bij: zijn verantwoordelijk voor 1 procent van de standaardopbrengst van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Een bedrijf met een omvang van 25.000 euro standaardopbrengst komt overeen met bijvoorbeeld tien melkkoeien of drie hectare pootaardappelen. De gemiddelde omvang van een hobbyboer in 2010 bedroeg 10.600 euro standaardopbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.