Home

Nieuws 285 x bekeken

200 kuub mest in Groningse waterlopen

Stadskanaal – Het waterschap Hunze en Aa’s heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat ongeveer 200 kuub mest de bebouwde kom van Stadskanaal in drijft.

De mest is afkomstig uit een mestbassin in Valthermond, 15 kilometer verderop. In het weekend bleek de afsluiter van het bassin te zijn open gezet, waardoor 200 kuub mest in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Het waterschap heeft zogeheten blowers ingezet, waarmee het vervuilde water wordt belucht ”Hierdoor wordt de mest sneller afgebroken en komt er weer zuurstof in het water”, aldus een woordvoerder van het waterschap Hunze en Aa’s.

Het waterschap heeft de waterstromen zodanig gezet dat de mest wordt doorgespoeld richting Veendam en Musselkanaal. ”Toen we op de hoogte werden gebracht van de mest in het oppervlaktewater, was de mest al verspreid over een groot oppervlakte. Het verwijderen van de mest kon niet meer”, aldus de woordvoerder.

De oorzaak van de open afsluiter van de mestsilo is nog niet bekend. De politie onderzoekt de zaak. ”Er was geen sprake van schade of diefstal van koper of iets dergelijk”, aldus het waterschap.
Enkele honderden kleine vissen zijn door het verontreinigde water overleden. Vrijwilligers hebben tientallen grotere vissen, vooral karpers, uitgezet in ander water.

Het duurt vermoedelijk nog twee dagen, voordat alle mest uit het water is verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.