Home

Nieuws 233 x bekeken

Zevende bedrijf besmet met Coryza

Ede – Inmiddels is het zevende geval van Coryza vastgesteld bij leghennenbedrijf in Ede. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Zes van de zeven besmette bedrijven bevinden zich in Ede, één besmet bedrijf ligt in Borssele.
Er zijn nu drie scharrelbedrijven en vier bedrijven met uitloop – waarvan drie biologisch – besmet. Vooralsnog blijft de uitbreiding met name beperkt tot een kleine regio in en rond Ede, van een verdere landelijke verspreiding is voor zover bekend, nog geen sprake. Een verband tussen de uitbraken in Ede en Borssele kon tot op heden niet worden vastgesteld.

Het Productschap Pluimvee en Eieren kan geen opfokplicht instellen voor biologische bedrijven en er liggen bovendien in de omgeving geen andere pluimveebedrijven met vrije uitloop. Daarom volgt er geen ophokgebod. Wel is de biologische bedrijven geadviseerd het pluimvee binnen te houden om verspreiding van de coryza-bacterie zoveel mogelijk te beperken.

Voerleveranciers, pakstations en anderen die contact onderhouden met de betreffende bedrijven worden opgeroepen extra maatregelen te nemen om versleping van de bacterie te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.