Home

Nieuws 191 x bekeken

'Zaden bij Ehec betrekken riskant voor veredelaars'

De Lier – Veredelaar en zaadfirma Rijk Zwaan is verbaasd dat de Europese Commissie nu alle groentezaden blokkeert uit Egypte in een onderzoek naar Ehec-besmetting op zaad voor kiemgroente.

Dat mist elke wetenschappelijke onderbouwing, stelt een woordvoerder van het bedrijf. ”Dat is buiten proporties. Er is nog nooit aangetoond dat besmetting op zaad planten in de grond of op substraat kan besmetten, laat staan vruchten van planten.”

Het blokkeren van alle groentezaden bij zo’n onderzoek kan in de toekomst nadelig zijn voor veredelaars. ”Nu is er geen grootschalige groentezadenproductie in Egypte, maar als dat een ander land zou betreffen zoals Mexico, dan zouden we ten onrechte wel een groot probleem hebben.”

In de verordening verklaart de commissie de brede ban op groentezaden door te wijzen op de risico’s van kruisbesmetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.