Home

Nieuws

Yara ziet door droogte de verkopen van kunstmest slinken

Oslo – Yara International heeft door langdurige droogte in delen van Europa de verkoopvolumes zien slinken.

Het Noorse kunstmestbedrijf realiseerde in het tweede kwartaal een nettowinst van 2,225 miljard Noorse kronen (283 miljoen euro). Dat is 40 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet van Yara steeg op jaarbasis 19 procent tot 18,6 miljard Noorse kronen (2,37 miljard euro). Het bedrijf verwacht dat verkopen in de loop van het jaar weer zullen aantrekken. Boeren kochten in het afgelopen kwartaal minder kunstmest op basis van stikstof, maar zullen daardoor later juist meer moeten aanwenden.

Boeren wenden bij droogte minder kunstmest aan omdat deze minder effectief is zonder de toevoeging van water. Yara produceerde naar eigen zeggen 600.000 ton minder kunstmest dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt de productie weer op te voeren.

”De wereldwijde graanbalans zal naar verwachting opnieuw krapper worden, en de noodzaak de agrarische productiviteit te verhogen neemt toe”, aldus bestuursvoorzitter Jørgen Ole Haslestad. Het bedrijf denkt ook dat de voor kunstmestconcerns essentiële energiekosten zullen dalen.

Eerder communiceerde Yara dat de energiekosten in het derde kwartaal zo’n 80 miljoen euro hoger zullen uitkomen dan een jaar geleden. Nu is deze raming door Yara gehalveerd. In het tweede kwartaal was Yara ten opzichte van 2010 60 procent meer kwijt aan gas en olie.

Ter vergelijk: de prijs voor nitraat steeg 55 procent, de prijs voor NPK 34 procent en ureum was 33 procent duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.