Home

Nieuws 286 x bekeken

Wisselend beeld tulpenoogst

Lisse – Het rooien van de tulpen is in de meeste teeltgebieden nog in volle gang, maar het is al duidelijk dat die oogst een wisselend beeld toont.

In Zeeland is men met het rooien al flink gevorderd en worden er tekorten gemeld. Ernstiger is het echter gesteld met de oogst op de Zeeuwse eilanden. Daar valt de oogst enorm tegen, wat vooral is veroorzaakt door het feit dat men hier vanwege het zoute water niet kon beregenen.

“Dramatisch” is het woord dat ingewijden aan dit resultaat meegeven. In andere teeltgebieden is de oogst nog in volle gang, maar de verwachting is dat ook hier sprake zal zijn van een wisselend beeld met 10 tot 20 procent minder opbrengst dan vorig jaar toen de oogst buitengewoon goed was.

In de handel is van de naderende schaarste tot op dit moment overigens weinig te merken. De veronderstelling is dat de exporteurs nog niet alle orders in de boeken hebben staan, iets wat men toch wel eerst geklaard wil hebben voordat men voor nieuwe inkopen de markt op gaat. Bovendien wordt een flink deel van de handel ook bedreven vanuit de bestaande voorraad uit de voorverkoop.

Deze situatie is dus geheel anders dan in de vorige twee jaar, waarin er juist grote overschotten waren. In een normale markt had dit al lang tot prijsverhogingen moeten leiden, maar om de eerder genoemde redenen is dat vooralsnog niet aan de orde.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.