Home

Nieuws 215 x bekeken

Winstwaarschuwing CSM om dure grondstoffen

Diemen - Het resultaat van CSM, leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar sterk onder druk gestaan door hogere grondstofkosten dan was verwacht. CSM maakte dinsdag bekend dat het bedrijfsresultaat (ebita) in de eerste helft van het jaar zal uitkomen op circa 80 miljoen euro, ongeveer 20 procent lager dan vorig jaar. De omzet in deze periode zal wel hoger zijn dan in 2010.

De grondstofkosten zijn volgens CSM vooral in het tweede kwartaal veel sterker gestegen dan verwacht. Voor heel 2011 denkt CSM nu 240 miljoen euro meer kwijt te zijn aan grondstoffen. Eerder zei het bedrijf op 200 miljoen aan extra kosten voor grondstoffen te rekenen.

Deze kosten heeft CSM nog niet volledig op de afnemers kunnen afwentelen. In het eerste kwartaal verhoogde het bedrijf de prijzen met 6 procent. In het tweede kwartaal werd het tempo van de prijsverhogingen opgevoerd, maar een woordvoerster van CSM kon niet aangeven wanneer het bedrijf de volledige prijsstijgingen zou kunnen compenseren. ,,In het derde en vierde kwartaal komen wij steeds meer in balans''.

Als bijkomend probleem zag CSM in het tweede kwartaal de verkoopvolumes dalen, omdat ,,de markt zich aanpaste aan hogere prijzen''. Volgens de zegsvrouw van het bedrijf gaat het echter om een situatie waar de hele markt mee te maken heeft en is het effect tijdelijk. ,,Er zijn geen indicaties dat onze concurrentiepositie is verzwakt in bakkerij-ingrediënten noch in Purac (melkzuur)'', aldus het bedrijf.

Ook de zwakkere Amerikaanse dollar had een negatief effect op het bedrijfsresultaat. Het bedrijf verwacht wel dat het bedrijfsresultaat voor eenmalige kosten en tegen constante wisselkoersen in de tweede helft van dit jaar op een vergelijkbaar niveau zal uitkomen met het resultaat in de tweede helft van 2010.

Analisten reageerden zeer teleurgesteld op de onverwachte mededeling van CSM. ,,Een serieuze winstwaarschuwing'', aldus de Rabobank, die zijn verwachtingen voor de resultaten van CSM met 15 tot 20 procent naar beneden bijstelde.

Op de beurs van Amsterdam lieten beleggers CSM dinsdag vallen. Het aandeel noteerde een verlies van bijna 11 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.