Home

Nieuws

Weer rel om wereldberoemde paardenrace Siena

Siena - Bij de training voor de wereldberoemde paardenrace Palio di Siena is vrijdag een paard om het leven gekomen. Dit heeft geleid tot nieuwe oproepen om de middeleeuwse traditie te verbieden.

Het paard liep in een bocht tegen een afzetting en werd gewond naar een dierenkliniek gebracht, waar het overleed. De ruiter raakte gewond.

Bij de Palio nemen elke zomer in traditionele kledij gestoken ruiters, die de stadswijken vertegenwoordigen, het tegen elkaar op op de Piazza del Campo, het centrale plein van de Toscaanse stad.

Dierenbeschermers hebben aangekondigd aangifte te doen wegens dierenmishandeling door de organisatoren van de Palio, aldus Italiaanse media. Ook eisen zij dat de Palio dit jaar wordt geschrapt als rouwbetoon voor het omgekomen paard.

Minister van Toerisme Michela Vittoria Brambilla benadrukt dat zij er allang op wijst dat de Palio gevaarlijk is voor de paarden. Zij noemde de toeristische trekpleister een ,,anachronistisch evenement''. Volgens de bewindsvrouw is de Palio ,,niet meer onaantastbaar''. Ook is de politica blij dat Italië de Palio niet heeft aangemeld voor de Werelderfgoedlijst van de VN-cultuurorganisatie Unesco.

Volgens de overlevering herdenkt Siena met de Palio de slag van Montaperti in 1260. Het belaagde Siena wist toen op het nippertje te winnen van de troepen van Florence. Siena was toen bondgenoot van de Duitse keizer, Florence was op de hand van de paus.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.