Home

Nieuws

Watergebruik in landbouw kan efficiënter

Brussel – De landbouw is met een aandeel van 70 procent de grootste watergebruiker in de Europese Unie (EU). Met efficiency en nieuwe technieken is in deze sector veel winst te behalen.

Dit is een van de conclusies van de bijeenkomst ’Shaping the future of water for agriculture’, vorige week gehouden in Brussel. Tijdens deze bijeenkomst is gesproken over innovatieve technieken die efficiënter watergebruik in de landbouw mogelijk maken. Dit wordt steeds belangrijker omdat onderzoek uitwijst dat de droogte in de EU toeneemt.

Martin Scheele, vertegenwoordiger van DG Landbouw van de Europese Commissie sprak tijdens de bijeenkomst over de rol van water in landbouw: ”Efficiënt omgaan met natuurlijke hulpbronnen als water is van groot belang”. Het staat volgens hem vast dat water een plaats zal hebben in Pijler I, de directe inkomenssteun, en Pijler II, het plattelandsbeleid van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

De Unie van Waterschappen en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) zijn in gesprek met de Europese Commissie over hun visie op het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB). De Europese Commissie schrijft op dit moment de wetgevende voorstellen en zal die in het najaar publiceren. De Commissie zal een ’vergroening’ van de directe betalingen in Pijler I voorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.