Home

Nieuws

Wakker Dier bindt ook op televisie strijd aan met vleesstunters

Amsterdam – Stichting Wakker Dier bindt vanaf zaterdag ook op televisie de strijd aan met aanbiedingen met vlees, aangeduid als ”de kiloknaller”.

De stichting kiest voor het medium TV omdat dit volgens hen de plek is waar supermarktketens vleespromoties bekendmaken, en omdat het eenvoudiger is met beeld emotie over te brengen.

De eerste vijf spotjes worden via Socutera uitgezonden. Socutera krijgt van de publieke omroep zendtijd voor korte filmpjes die goede doelen aanleveren. In augustus volgt een veel grotere reeks spotjes die ook op de commerciële televisie worden uitgezonden, aldus Sjoerd van de Wouw van Stichting Wakker Dier.

”Als mensen na een kiloknaller-commercial onze TV-spot zien met het dierenleed achter de wegwerpprijs, dan zullen ze zich toch achter de oren krabben. We zijn al langer actief op de radio en de kosten van televisiespotjes liggen hoger. Het aantal donateurs neemt echter hard toe de laatste maanden en dat maakt het voor ons mogelijk activiteiten te verbreden.”

Van de Wouw stelt dat de acties succes hebben gehad. Het aantal stuntacties met vlees is volgens de stichting, die wekelijks op basis van de folders turft, sinds 2010 met ruim een derde afgenomen. Tegelijk is het aantal volgens de stichting diervriendelijke aanbiedingen (biologisch of diervriendelijk keurmerk) gestegen met 73 procent.

Dat meer wordt geadverteerd met ”diervriendelijk vlees” wordt bevestigd door de stichting Biologica. Biologica zag de verkoop van biologisch vlees ook met bijna een derde zag toenemen in dezelfde periode. Van de Wouw benadrukt dat voor boeren het stunten met vlees ”een bijzonder slechte ontwikkeling” is.

”Kattenvoer kost per kilo 4,12 euro. In essentie is kattenvoer slachtafval. Aanbiedingen voor vers vlees dat mensen hun kinderen voorschotelen liggen daar vaak ver onder, en dus ook onder de kostprijs van de boer. Geen wonder dat uiteindelijk druk op marges ontstaat en een fatsoenlijke behandeling van dieren onder druk komt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.