Home

Nieuws

Vrijwel alle producten in de min op exportmarkt in mei

Zoetermeer – Met uitzondering van aardbeien en ijsbergsla is voor vrijwel alle exportproducten groente en fruit in mei een daling opgetreden. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Tuinbouw.

De grootste daling is zichtbaar bij komkommer, waarvan de uitvoer 16 procent daalde. Ook voor paprika (- 5 procent), tomaat (-5 procent) en peer (-27 procent) stond de uitvoer onder druk.

Onduidelijk is hoe groot de rol van de Ehec-affaire eind mei al was. In juni kwam de grootste klap voor de uitvoer van glasgroente. Die daling is in deze cijfers nog niet volledig terug te vinden. In mei nam Duitsland 21 procent minder groente en fruit uit Nederland af.

Over de eerste vijf maanden blijft het volume nu al 15 procent achter. Ook de tweede markt Verenigd Koninkrijk (-12 procent_ en Frankrijk (-16 procent) presteren minder dan in dezelfde periode in 2010. Polen (+37 procent), Italië (+5 procent) en de Verenigde Staten (+37 procent) presteren wel beter dan in 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.