Home

Nieuws

Voorraden kunstmest extreem laag

Doetinchem – Het wereldwijde gebruik van kunstmest stijgt en de productiekosten voor kunstmest zijn hoog.

De kunstmestvoorraden bij leveranciers en klanten in de hele wereld zijn hierdoor extreem laag. Volgens Ronald van Hal van meststoffengroothandel Triferto hebben de lage voorraden te maken met mondiale marktbewegingen. "De energiemarkt kenmerkt zich met hoge prijzen en dit heeft direct invloed op de productie van energiegewassen (maïs en palmolie) die hierdoor intensief worden bemest. De vraag naar kunstmest in deze gewassen neemt hierdoor toe. Daarnaast speculeert de financiële markt met agrarische producten, omdat deze producten een hogere graad van financiële zekerheid bieden (door de groei naar voedsel in de wereld)".

"Met de huidige opbrengstprijzen van onder andere tarwe en maïs zal het meststoffenverbruik komend seizoen in Nederland toenemenm," volgens Van Hal. Echter, voorraadniveaus in de kunstmestketen zijn laag. Ondanks de risico’s zou de Europese kunstmestketen een voorraad moeten aanleggen. "Met een voorkoop kunstmest moet een tekort aan kunstmest in het eerste kwartaal van 2012 worden voorkomen," adviseert Van Hal.

Zuinig doen met kunstmest is voor boeren geen optie. Dit gaat ten koste van de gewasopbrengst. Van Hal: "Kunstmest op voorraad hebben is dan belangrijk, hier is een taak weggelegd voor de tussenhandel".

Volgens Maarten van Daalen van kunstmestproducent Yara waren de voorraden bij de handel eind juni minimaal. Voor CIF Noord-Duitsland en Beneluxlanden, waaronder Nederland, rekent Yara op dit moment 269 euro per ton kunstmest. Dit was vorig jaar 170 euro per ton. Volgens Van Daalen is het puur een kwestie van vraag en aanbod. "De prijzen van kunstmest worden sterk bepaald door de vraag naar ureum op de wereldmarkt. De vraag naar ureum stijgt fors door de productie van meer dierlijk eiwit in India en China. Als de vraag naar kunstmest structureel blijft toenemen en de meststoffenproducenten niet meer dan normaal gaan produceren zouden we begin 2012 wel eens met een extreem lage voorraad belast kunnen worden".

Of registreer je om te kunnen reageren.