Home

Nieuws

'Voorlopig akkoord schuldenplafond VS'

Washington - Democratische en Republikeinse leiders lijken voortgang te hebben geboekt met het vinden van een oplossing voor verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

Enkele Amerikaanse media meldden op basis van bronnen dat gesprekken hebben geleid tot een voorlopig akkoord.

ABC News schreef op de website dat sprake zou zijn van een verhoging van het schuldenplafond met 2,1 tot 2,4 biljoen dollar (1,5 tot 1,7 biljoen euro). Verder zou overeenstemming zijn over 1,2 biljoen dollar aan bezuinigingen en over instelling van een speciale commissie van het congres die op korte termijn een plan moet opstellen met extra besparingen.

Volgens ABC zal het akkoord zondag door de partijleiders worden voorgelegd aan hun achterban in het Congres. De reactie hier zal bepalen of het voorlopige akkoord een definitief akkoord wordt. Volgens National Journal zou het plan in dat geval zondagmiddag kunnen worden gepresenteerd.

Dit politieke magazine schreef op zijn website dat ook wordt gesproken over een beperkte verhoging van het schuldenplafond om tijd te winnen voor de onderhandelingen en het wetgevingsproces. De regering-Obama heeft dinsdag aangemerkt als de datum waarop het plafond verhoogd moet zijn. Anders zou de overheid woensdag al geld tekortkomen om alle rekeningen te betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.