Home

Nieuws

'Vondst van gas in aardwarmtebron kan gunstig zijn'

Leiden – Een onbedoelde bijvangst van gas in een aardwarmtebron kan een voordeel zijn voor tuinders.

Volgens het Platform Geothermie kunnen telers in veel gevallen het gas winnen en gebruiken. Dat kan het thermisch vermogen van de bron verhogen. Met name bij gas kan de investering in gaswinning aantrekkelijk zijn, omdat een blijvende bijvangst te verwachten is. Bij olie is dat minder zeker, stelt voorzitter van het Platform Geothermie Victor van Heekeren.

Tuinders lijken door de recente vondsten van gas en olie in putten wel te moeten rekenen op extra eisen aan het boorproject. ”Dat kan tot een extra kostenpost leiden van 5 procent. Dat is niet schokkend op het totaalbedrag.”

In het Overijsselse IJsselmuiden maakte het aardwarmtecluster IJsselmuiden ook bekend gas op te pompen. Dat lijkt voorlopig nog om beperkte hoeveelheden te gaan, zegt projectleider Radboud Vorage. ”Daar zijn we blij mee. We wilden een 100 procent warm water bron, zonder extra investeringen in complexe apparatuur.”

Of registreer je om te kunnen reageren.