Home

Nieuws 169 x bekeken

Voedselprijzen stijgen minimaal in juni, vooruitzichten gelijk

Rome – Wereldvoedselprijzen zijn door gestegen suikerprijzen in juni 1 procent gestegen ten opzichte van mei.

In juni 2010 lagen prijzen 39 procent lager. Dat blijkt uit de maandelijkse voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO. De organisatie verwacht dat de opwaartse druk op voedselprijzen het komende jaar afnemen.

De FAO-index kwam in juni uit op 234 punten, iets onder het historische record van 238 punten dat in februari werd genoteerd. De stijging van 1 procent komt op het conto van een aantrekkende suikermarkt. De suikerprijs steeg op maandbasis 15 procent. De prijs ligt zo’n 20 procent boven dat van 2010.

De prijs van zowel zuivel als vlees bleef ten opzichte van mei vrijwel stabiel. Bij zuivel valt op dat de prijs van vollemelkpoeder 3 procent is gedaald terwijl de prijs van magere melkpoeder en caseïne 5 procent is gestegen. Voor kaas en boter wordt gemiddeld hetzelfde betaald als in mei.

Bij de granen werd een daling van de tarweprijs genoteerd, vooral het gevolg van het vooruitzicht dat de Russische Federatie de export van tarwe vanaf 1 juli weet toe zou staan. Maisprijzen hielden stand door een relatief lage voorraad. De daling va tarweprijzen werd enigszins gecompenseerd door een hogere prijs voor witte rijst.

De prijs voor oliën en vetten daalde marginaal: sojaprijzen bleven stabiel terwijl palmolieprijzen in het Verre Oosten daalden. Het vooruitzicht van een goede soja-oogst biedt mogelijk ruimte tot een daling lager. In de havens van Zuid-Oost Azië is volgens de FAO veel palmolie voor handen voor de export.

De hoofdeconoom van de FAO Abdolreza Abbassian zegt te verwachten dat de voedselprijzen de komende zes maanden op een historisch hoog niveau blijven, maar vermoedelijk niet ver zullen stijgen. Daarmee komt volgens Abbassian de wereldeconomie mogelijk in rustiger vaarwater. De voedselprijzen drijven in arme landen de inflatie op.

Of registreer je om te kunnen reageren.