Home

Nieuws

Voedingscentrum blijft bij strikte norm nitraatgroente

Den Haag – Het Voedingscentrum ziet nog geen aanleiding om het advies aan te passen dat consumenten maximaal twee porties nitraatrijke groente per week moeten nuttigen.

De recente verruiming van de normen voor producenten leidt niet tot een verruiming van de voedingsadviezen. De verruiming werd doorgevoerd bij spinazie en sla nadat de inzichten over gezondheidseffecten van nitraat in voeding wijzigden.

Het Voedingscentrum erkent dat in andere landen ruimer wordt omgesprongen met het voedingsadvies, maar vooralsnog houdt het centrum vast aan het advies. Wel zal de norm later dit jaar onder de loep genomen worden. Volgens een woordvoerder is de norm van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet gewijzigd. Alleen dan kan een consumptie-advies veranderen.

Eerder wijzigde het Voedingscentrum wel het advies rondom het opnieuw verhitten van nitraatrijke groente. Daar werd voorheen tegen gewaarschuwd, maar de huidige norm staat dat wel toe, mits de spinazie snel afgekoeld is en verhit.

Of registreer je om te kunnen reageren.