Home

Nieuws 170 x bekeken

Vlaamse inkomenssteun vervroegd uitbetaald wegens droogte

Brussel - De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven om de inkomenssteun aan Belgische boeren vervroegd uit te betalen. Daarmee worden de gevolgen van de aanhoudende droogte voor de sector enigszins gemilderd.

De aanhoudende droogte heeft heel wat schade veroorzaakt in België, zowel aan akkerbouw- als ruwvoedergewassen. Omwille van lagere opbrengsten moet de voedervoorraad voor komende winter aangevuld worden met extra aankopen van voeder. Om die reden vroeg de Vlaamse minister-president Kris Peeters aan de Europese Commissie om de toeslagrechten deels vervroegd te mogen uitbetalen.

De Commissie is op die vraag ingegaan en de lidstaten mogen vanaf 16 oktober een voorschot van 50 procent van de toeslagrechten vervroegd uitbetalen, terwijl dit normaal pas vanaf 1 december mag. Het voorschot op de zoogkoeienpremie dat eind november uitbetaald wordt, wordt opgetrokken van 60 naar 80 procent.

Voor Vlaanderen gaat het om ongeveer 110 miljoen euro die in de tweede helft van oktober 2011 uitbetaald zal worden. "De droogte heeft heel wat schade veroorzaakt en zal problemen opleveren voor de voedselvoorraad voor komende winter. De vervroegde uitbetaling moet boeren helpen die gevolgen te milderen", aldus Peeters.

Of registreer je om te kunnen reageren.