Home

Nieuws

'Vertrouwen in ELI-delegatie Ehec-overleg zonder Bleker'

Bleiswijk – LTO Glaskracht Nederland denkt niet dat het wegblijven van staatssecretaris Henk Bleker veel invloed heeft op het Ehec-overleg vandaag in Brussel. Bleker is op vakantie en laat de inbreng van Nederland bij de landbouwraad aan de hoogste ambtenaar Hans Hoogeveen.

Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten: ”Het hangt niet alleen van het inspreken af bij de landbouwraad. Daaromheen is ook veel contact geweest met andere landen. Daar is Bleker heel actief in geweest. Ik heb het vertrouwen dat Hoogeveen die contacten ook heeft.”

Voor Nederlandse telers is de landbouwraad vandaag uiterst cruciaal. Een aantal landen, waaronder Nederland, wil vandaag afspraken maken over verlenging en verruiming van het noodfonds. Belangrijk zal zijn of de claims van verschillende landen het beschikbare budget van 210 miljoen euro al overschrijdt. Dat wordt mogelijk vandaag ook duidelijk.

Nederland zal bij uitblijven van extra Europese steun bij de Nederlandse overheid aankloppen voor extra ondersteuning. ”Er is nu al 148 miljoen euro schade geleden door telers en 80 miljoen door de handel. Het kan niet zo zijn dat deze bedrijven daar zelf voor opdraaien.”

Nederland claimt zelf 22 miljoen uit het noodfonds en daarbovenop 5 miljoen voor interventie via GMO.

Of registreer je om te kunnen reageren.