Home

Nieuws 226 x bekeken

Verouderd glastuinbouwgebied Noordse Buurt definitief natuur

Nieuwkoop – Het verouderde glastuinbouwgebied Noordse Buurt in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop moet definitief plaats maken voor een natuurgebied. De Raad van State verklaarde woensdag alle bezwaren van enkele tientallen telers die nu nog in het gebied zijn gevestigd in een bodemprocedure ongegrond.

De gemeenteraad van Nieuwkoop stemde in 2009 voor het omzetten van de Noordse Buurt in natuur. De gemeente stelde bedrijven voor te verplaatsen naar de locatie Nieuw Amstel Oost, waar ruimte is voor 300 hectare glas. De grond is echter volgens sommige bezwaarmakers niet geschikt voor specifieke teelten.

Andere telers stellen dat de verplaatsing te duur is voor hun bedrijf. In één geval verklaarde een teler de rechter tot ongevoelig voor persoonlijke situaties. De teler verhuisde in 2004 al eens om plaats te maken voor natuur en opnieuw verhuizen is volgens hem schadelijk voor zijn twee autistische kinderen.

Verschillende telers vinden de ontwikkeling van Nieuw Amstel Oost geen gelijke tred houdt met de verplichte verplaatsing vanuit Noordse Buurt. Bovendien vinden sommige telers de huiskavels te klein en wensen telers het recht een tweede huis te bouwen op het kavel.

De telers kunnen volgens de gemeente door de nabijheid van recreatie- en natuurgebieden in Noordse Buurt niet uitbreiden. Bovendien is het glas volgens de gemeente sterk verouderd. Een deel van de kassen stamt uit de jaren ’60.

Of registreer je om te kunnen reageren.