Home

Nieuws 3093 x bekeken

Verlaging overdrachtsbelasting vrijwel geen effect agrarische vastgoedmarkt

Den Haag – De verlaging van overdrachtsbelasting heeft naar verwachting nauwelijks effect op de markt voor agrarisch vastgoed. De verlaging van overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent geldt alleen voor woonhuizen en niet voor agrarische gebouwen of grond.

Over transacties van landbouwgrond wordt, bij gelijkblijvende bestemming, geen overdrachtsbelasting geheven. ”Voor bedrijfsgebouwen blijft het standaard tarief van 6 procent gelden. Voor combinaties van bedrijfsgebouwen en woningen, geldt de verlaging alleen voor dát deel dat als woning wordt gebruikt”, aldus een woordvoerder van het ministerie van financiën.

Voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de regeling geen effect heeft voor de specifiek agrarische markt. ”Voor de handel in woonboerderijen is de verlaging van de overdrachtsbelasting niet nadelig. Mogelijk leidt het tegen het einde van de openstelling van de regeling tot een toename van het aantal transacties.” Voor een gemiddelde woonboerderij scheelt de verlaging van de overdrachtsbelasting al snel 18.000 euro.

Voor de markt van complete agrarische bedrijven is het effect volgens André Olden van LTO Vastgoed marginaal. ”Ik verwacht dat het geen effect heeft op de markt. Stel je hebt een melkveebedrijf van 800.000 euro. De verlaging van overdrachtsbelasting geldt alleen voor het woonhuis. Als dit huis een waarde heeft van 300.000 euro, dan scheelt de overdrachtsbelasting 12.000 euro, op een investering van 800.000 euro”, geeft Olden als voorbeeld. Hij verwacht niet dat dit de doorslag zal geven bij de koop van een bedrijf.

Olden zegt dat de verlaging voor woonboerderijen wel extra ruimte biedt. ”Maar dan moeten banken ook welwillender worden. Als ze terughoudend blijven voor de financiering, zal de markt nog niet van de grond komen.”

Minister Jan-Cees de Jager kondigde vrijdag een tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting aan van 6 naar 2 procent. De verlaging geldt voor de periode van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012. Het moment van de juridische overdracht van de woning is daarbij bepalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.