Home

Nieuws

Verdacht kiemzaad wijd verbreid

Parma - Het fenegriek-zaad dat mogelijk de oorzaak is van de Ehec-besmettingen in Duitsland en Frankrijk, is wijd verbreid. Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa is de oorspronkelijke lading van 15.000 kilo uit Egypte via een Duitse importeur in veel meer landen terecht gekomen, dan aanvankelijk werd vermoed.

Uit tests bij nog achtergebleven resten van de partij zijn geen sporen van de Ehec-bacterie (O104:H4) gevonden, maar dat zegt volgens de Efsa niet zo veel. Feit is dat het zaad zowel een link heeft naar de Ehec-uitbraak in Frankrijk, als naar de uitbraak in Duitsland.
Volgens de Efsa kan het weken duren voordat precies in beeld is gebracht waar alle partijen zaad zijn terecht gekomen.

Het Egyptische fenegriekzaad is in november 2009 via een Duitse importeur terechtgekomen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Van de 15.000 kilo is ruim 10.000 kilo terechtgekomen bij een Duitse distributeur. Een Britse zaadhandelaar nam 400 kilo af, waarvan 95 kilo in Frankrijk is terecht gekomen. Van die lading van 95 kilo is één zaadpakje van 50 gram gerelateerd aan de uitbraak in Frankrijk.
In Duitsland is 75 kilo afgenomen door de kiemgroentenproducent in Bienenbütel.

Het is nog onduidelijk aan wie de Duitse distributeur en de Duitse importeur nog meer zaad hebben geleverd. Er zijn in elk geval negen Duitse bedrijven die in totaal 3.550 kilo zaad hebben ontvangen, 250 kilo is terecht gekomen bij een Oostenrijks bedrijf en 375 is terecht gekomen in Spanje.

Informatie van één bedrijf is inmiddels in beeld gebracht: dat leverde fenegriekzaad aan in totaal 70 verschillende bedrijven, waarvan er 54 in Duitsland zaten en 16 in elf andere Europese landen.

Ondanks alle inspanningen lukte het verschillende Europese lidstaten niet om de distributielijnen binnen de tijdspanne van de Efsa-rapportage ook op tafel te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.