Home

Nieuws

Verbazing over verbod import bonen Egypte

Den Haag – De handel is verrast over de maatregelen die de Europese Commissie heeft opgelegd aan importeurs van groenten en zaden uit Egypte.

Tot 31 oktober is de import van scheuten en groentezaden verboden, maar ook peulvruchten. De maatregel volgt op onderzoek waaruit de spoor van Ehecbesmetting naar Egypte zou leiden.

Dat betekent dat de import van sperziebonen ook stil ligt tot die tijd. Normaal start de import in oktober. Dan is het ingevoerde volume circa 339.000 kilo oplopend naar 816.000 kilo in december, dus het is niet duidelijk in hoeverre de handel getroffen wordt, stelt importeur Van Oers uit Barendrecht. Op dit moment ligt de import stil uit Egypte, omdat Nederlandse bedrijven produceren. De importeur Van Oers heeft teelt in Marokko en Ethiopië, maar haalt ook bonen uit Egypte. Of daarmee contracten met afnemers gevaar lopen, kon de importeur niet zeggen.

In een persbericht noemt FrugiVenta de maatregel voor peulvruchten opmerkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.