Home

Nieuws

Veiligheid Japans voedsel door straling in geding

Tokio – Straling uit een kapotte kerncentrale in Fukushima bedreigt de veiligheid van de Japanse voedselketen.

Nadat eerder vrij hoge stralingsniveaus zijn gevonden in rundvlees, is nu ook een verhoogd stralingsniveau gevonden in shiitake-paddenstoelen. Dat melden Japanse media. Het consumeren van voeding met hoge straling kan tot vormen van kanker leiden.

Volgens persbureau Kyodo zijn zeker 2600 runderen besmet met een hoge dosis straling. Volgens de lokale overheid van de prefectuur Miyagi zijn runderen op 58 bedrijven gevoerd met hooi uit de omgeving Fukushima. De regering zegt nooit verwacht te hebben dat het hooi verspreid zou worden.

De grootste supermarktketen van Japan, Aeon, zei 1614 kilo vlees van besmette runderen te hebben verkocht. Supermarkten zijn nu overgegaan op het proefnemen van vlees, en de regering heeft verplaatsing van runderen vanuit de prefectuur Fukushima definitief verboden. Dit weekeinde is daar een verbod op de verkoop van shiitake-paddenstoelen uit de prefectuur bijgekomen.

In het water bij Fukushima wordt nog steeds een hoog stralingsniveau aangetroffen en de zorg bestaat dat ook vis besmet zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.