Home

Nieuws 1 reactie

Veehouders houden salmonella buiten de deur

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft het eerste certificaat uitgereikt aan een melkveehouder die er in slaagt vrij te blijven van salmonella-besmetting. De GD reikt certificaten uit aan bedrijven die vijf of tien jaar onverdacht blijven.

Volgens de GD lukt het ook melkveehouders in gebieden met een hoge besmettingsgraad, zoals Friesland, Noord- en Zuid-Holland en het rivierengebied, hun veestapel te vrijwaren van salmonellabesmettingen.
Met de invoering van een salmonella-onverdacht-certificaat van de GD kunnen veehouders hun afnemers laten zien dat ze 'schoon' zijn.
Uit analyse van de GD blijkt dat tenminste 94 procent van alle onverdachte bedrijven in staat is om op langere termijn een Salmonellabesmetting te voorkomen, óók in de provincies met een hogere besmettingsgraad.
De Nederlandse zuivelondernemingen monitoren de aanwezigheid van afweerstoffen tegen salmonella. Salmonellabesmetting van de veestapel leidt onder meer tot meer verwerpers. De GD heeft een programma opgezet waaraan melkveehouders kunnen meedoen om de salmonella-onverdachte status te verkrijgen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Salmonella

    Volgens de GD site is er een certificaat in het leven geroepen voor veehouders die 5 of 10 jaar onverdacht zijn. Bovenstaand artikel vermeld dat de GD recent het eerste certificaat heeft uit gereikt aan een melkveehouder die 5 jaar onverdacht is.

    Als ik naast me kijk zie ik het certificaat liggen, dan denk ik toch bij mezelf: hadden ze er ook wel wat meer aandacht aan mogen besteden.

    Artikel begint dus onjuist!

Of registreer je om te kunnen reageren.