Home

Nieuws 745 x bekeken

Varkens KI: sperma-afzet daalt 7 procent

Vught – Varkens KI Nederland zet op het ogenblik 7 procent minder sperma af dan een jaar geleden. Dat meldt algemeen directeur Jan Sallevelt.

”De daling komt neer op 40 tot 50.000 zeugenplaatsen”, schat Sallevelt. De directeur ziet vooral de malaise in de varkenshouderij als directe oorzaak voor deze scherpe daling van de afzet. Sallevelt: ”We zien elke week stoppende bedrijven. Het gaat niet alleen om kleine bedrijven; er zitten ook grote bij van 500 zeugen en meer. Bedrijven bezinnen zich op de toekomst. Bijvoorbeeld als de beoogde bedrijfsopvolger zich terugtrekt, of de bank staat uitbreiding niet meer toe. De beslissing om te stoppen wordt dan vaak rigoureus genomen om te voorkomen dat er nog meer geld bij moet. Ook drachtige zeugen worden naar de slachterij afgevoerd.” Volgens Sallevelt is de trend over het hele land waarneembaar. Ook in België is sprake van een dalende afzet om dezelfde reden. Sallevelt: ”Er is daar ook wel sprake van een daling van 5 procent.”

Varkens KI Nederland meldde over 2010 nog een afzetstijging van 4,5 procent. In totaal bedroeg de afzet over 2010 3,6 miljoen doses. Het marktaandeel van KI Nederland ligt op ongeveer 75 procent.
Directeur Kor Mast van Preferent KI in Lierop meldt dat zijn organisatie de sperma-afzet ziet groeien. Er is een aantal grote bedrijven van KI Nederland naar Preferent KI overgestapt. In zeugenplaatsen uitgedrukt gaat het om zo’n 18.000 plaatsen. Anderzijds meldt ook Kor Mast dat zijn organisatie door stoppende bedrijven in totaal zo’n 2.000 zeugenplaatsen is kwijtgeraakt. Mast schat het huidige marktaandeel van Preferent op zo’n 10 à 11 procent.

Stefan Derks van Klasse KI in St. Oedenrode meldt dat hij nog geen terugloop ziet in de afzet. Derks: ”Wij hebben vooral de grotere bedrijven als klant. Daar zul je niet zo gauw een terugloop zien.” Derks acht de kans dat de sector kleiner zal worden onder invloed van de huidige marktomstandigheden reëel te achten. ”In Oost Europa is al veel gebeurd. Je ziet nu ook dat er in de Zuid-Europese landen wordt gesaneerd. Ook Derks schat het marktaandeel van zijn organisatie in Nederland op zo’n 10 tot 11 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.