Home

Nieuws 304 x bekeken

Vaccinatie alleen bij uitbraak MKZ of varkenspest

Den Haag - Noodvaccinatie in plaats van ruimingen bij een uitbraak van bestrijdingsplichtige dierziekten kan op dit moment alleen bij mond- en klauwzeer en varkenspest.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Voor vogelpest duurt de productie van het juiste vaccin en de vaccinatie van alle dieren te lang in vergelijking met de snelle verspreiding van het virus. Hierdoor blijkt het ruimen van pluimvee bij een uitbraak voorlopig niet te voorkomen.

Nederland wil wel naar vaccinatie als maatregel bij uitbraken van alle bestrijdingsplichtige dierziekten. Bij voorkeur moet hierbij een diva-vaccin gebruikt worden, waardoor zichtbaar is of een dier antistoffen heeft als gevolg van infectie of door vaccinatie.

Nederland pleit al langer voor de strategie van noodvaccinatie bij een uitbraak van dierziekten, om grootschalige ruimingen te voorkomen. “Niet alle lidstaten zijn echter van mening dat deze strategie optimaal is. Zij vinden dat preventief ruimen effectiever is”, aldus Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker benadrukt dat vaccinatie niet de ultieme oplossing is, omdat het na vaccinatie nog even duurt voordat de dieren beschermd zijn en omdat dieren soms ondanks de vaccinatie toch geïnfecteerd kunnen worden. Ook zijn tests niet altijd 100 procent betrouwbaar. Hierdoor willen andere landen vaak geen gevaccineerd vee en product ontvangen, uit vrees dat de dieren toch besmet zijn.

Een ander nadeel van vaccinatie in plaats van ruimen is dat het drie maanden duurt voordat Nederland weer mag exporteren na landen buiten de EU. Dit geldt niet alleen voor de gevaccineerde bedrijven, maar voor alle bedrijven. Daarnaast wordt er nog steeds een afzetprobleem verwacht van producten van gevaccineerde dieren. Binnen de EU zijn hier afspraken over gemaakt, maar de marktpartijen bepalen uiteindelijk zelf of ze producten kopen.

Desondanks wil Bleker toch blijven pleiten voor vaccinatie in plaats van ruimingen. De ontwikkeling van vaccins en tests moet daarbij wel worden voortgezet.

Bleker wil voor hobbydieren of bijzondere rassen een aangepast beleid voeren ten opzichte van productiedieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.