Home

Nieuws 261 x bekeken

VWA: kadavers stelselmatig gedumpt

Utrecht – De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) zet grootschalig onderzoek in naar het dumpen van kadavers. De VWA constateert dat er in Overijssel en Groningen stelselmatig kadavers worden gedumpt.

Sinds begin april werden in de omgeving van Hardenberg, Ommen en Wierden 36 biggen- en varkenskadavers gevonden in natuurgebieden en bij parkeerplaatsen. De biggen hadden geen oormerken meer. De VWA gaat er vanuit dat dieren afkomstig zijn van een veebedrijf. De VWA baseert zich hierbij op de leeftijd van de biggen en het aantal dieren dat is aangetroffen. ”Maar het onderzoek moet het uitwijzen”, aldus een woordvoerder van de VWA.

In de omgeving van Zuidhorn worden al geruime tijd kadavers van pony’s en schapen gevonden in sloten, plassen en kanalen.

Kadavers moeten ter destructie worden aangeboden bij Rendac. Het dumpen van kadavers brengt grote risico’s met zich mee op het gebied van dierziektebestrijding en volksgezondheid. Voor het dumpen van kadavers kunnen straffen worden opgelegd tot zes jaar gevangenisstraf of een geldboete tot 76.000 euro.

Politie, gemeenten, provincie en Waterschappen ondersteunen de VWA in het onderzoek. Mensen die meer weten over de zaak kunnen terecht bij de meldkamer van de VWA via 045-5466230.

Of registreer je om te kunnen reageren.