Home

Nieuws

VS mogelijk minder kredietwaardig

Washington – Kredietbeoordelaar Moody’s heeft woensdag laten weten dat het de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mogelijk herziet als het schuldenplafond van het land niet wordt verhoogd.

Politici in de Verenigde Staten moeten voor 2 augustus nieuwe afspraken maken over de wettelijk vastgelegde limiet van de staatsschuld. Dit maximum is inmiddels bereikt, maar de verhoging is inzet van politiek getouwtrek. Worden er geen nieuwe afspraken gemaakt, dan is de grootste economie ter wereld niet meer in staat om alle rekeningen te voldoen.

Amerika heeft nu nog de status ’AAA’, de hoogste waardering. Moody’s is de eerste van de drie grote kredietbeoordelaars die aangeeft de kredietwaardigheid van de VS extra in de gaten te houden. Een lagere kredietstatus is economisch ongunstig. Zo zal een land met een lagere status in de regel meer rente over leningen moeten betalen.

Meteen na de aankondiging deed de invloed van de kredietbeoordelaar op de financiële markten zich voelen. De waarde van de dollar ten opzichte van andere belangrijke munten daalde vrijwel meteen. Ten opzichte van de Zwitserse franc kwam de Amerikaanse munt zelfs op een historisch dieptepunt: 1 dollar tegen 0,81 francs.

Terwijl sommige economen al spreken van een ”doodskus voor de dollar”, onderhandelt president Barack Obama al vier dagen op rij met Democratische en Republikeinse politici over een oplossing. De partijen zijn met elkaar eens dat de tekorten van de overheid moeten worden teruggebracht, maar verschillen ernstig van mening over de manier waarop dat moet gebeuren.

De Republikeinen eisen vooral harde bezuinigingen alvorens zij met een verhoging van de limiet van de staatsschuld akkoord zullen gaan. Democratische afgevaardigden vinden dat een deel van het geld moet worden opgehaald door belastingen te verhogen, maar daar willen de Republikeinen niets van weten. President Obama kan niet om de Republikeinen heen, omdat zij een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben. ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.