Home

Nieuws 182 x bekeken

'Uitstekende start wintergewassen in Australië'

Canberry – Het begin van het groeiseizoen voor de wintergewassen in Australië is zelden zo goed geweest.De Rabobank in Australië schrijft dat toe aan de neerslag die in de herfst en winter is gevallen. ”Daarom zit er genoeg vocht in de grond om de gewassen een goede start te geven”, schrijft analist Tracey Allen in een rapport. ”In de meeste regio’s hebben de gewassen een goede start gemaakt. Maar de neer slag gedurende de rest van het groeiseizoen bepaalt uiteindelijk de opbrengsten.”

In West-Australië is regen gevallen, zegt Allen. ”In het Oosten en Zuiden bevat de ondergrond voldoende vocht. Maar de geringe regenval in het Westen en de droogte in sommige regio’s in het Oosten beginnen zorgen te baren. Daar hebben ze ook last van muizenplagen.”

De Rabobank verwacht dat Australië dit seizoen 2011/2012 bijna 25,3 miljoen ton tarwe gaat produceren. Vorig seizoen is 26,1 miljoen ton tarwe van het land gehaald, maar de helft hiervan moest worden verkocht als voertarwe in plaats van maaltarwe omdat de kwaliteit achteruit was gegaan door zware regenval in het Oosten tijdens de oogstperiode.

Australië heeft het vorige seizoen ongeveer 17,4 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is veel meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde, stelt Allen. ”Dat betekent een export van gemiddeld 1,4 miljoen ton per maand. Dat is ook haalbaar in seizoen 2011/2012, gezien de goed lopende export in het vorige seizoen en de verwachte grote tarweoogst.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.