Home

Nieuws 215 x bekeken

Uitkering Ehec-noodfonds uitgesteld

Brussel – De uitkering van het noodfonds voor tuinders begint naar verwachting eind volgende week. De uitkering van de beschikbare 210 miljoen euro voor tuinders is opnieuw uitgesteld, nadat een aantal lidstaten de informatie onvolledig had aangeleverd.

Eurocommissaris Dacian Ciolos kan nog geen overzicht geven van aanvragen van lidstaten voor de steunmaatregel in verband met de Ehec-crisis. ”Ik heb nog een aantal vragen gesteld aan de lidstaten ter verduidelijking. De lidstaten moeten de aanvullende informatie deze week geven. Begin volgende week zal het in de commissie besproken worden, waarna we kunnen beginnen met het uitkeren van de steun”, aldus Ciolos na de Europese landbouwraad. Ook de inspectie in verband met de vergoeding voor doorgedraaide groenten is nog niet afgerond.

Ciolos wil niet zeggen vanuit welke lidstaten nog aanvullende informatie moet komen. Media melden dat het gaat om vier lidstaten, waaronder Polen. Het land zou een claim hebben ingediend van 81 miljoen euro, meldt Agra Europe. Spanje claimde 71 miljoen, Nederland 27 miljoen euro, Duitsland 16 miljoen en België 16 miljoen. In totaal hebben 22 landen steun gevraagd. Cyprus, Luxemburg, Malta, Litouwen en Finland hebben geen claim ingediend.

Ciolos benadrukte tijdens de landbouwraad dat de Ehec-crisis maar een beperkte rol speelt bij de crisis in de tuinbouwsector. ”De prijzen voor de groenten lagen ook voor de Ehec-crisis al veel lager dan vorig jaar. Dat komt vooral door het klimaat. We hadden een erg warm voorjaar, waardoor producten uit verschillende regio’s tegelijk op de markt kwamen”, aldus Ciolos.

Om het consumentenvertrouwen terug te winnen gaat de Europese Commissie adverteren in grote kranten in alle lidstaten. Daarnaast zijn gratis tv-reclames beschikbaar gesteld. ”We moeten het vertrouwen in het goede Europese product en de goede Europese producenten weer terugwinnen. Alleen als de tuinders hun bedrijven overeind kunnen houden, kunnen we ook in de toekomst beschikken over gezonde en goede producten”, aldus Ciolos.

Of registreer je om te kunnen reageren.