Home

Nieuws 225 x bekeken

Uienexport blijft achterlopen bij vorig seizoen

Zoetermeer - De export van uien blijft achterlopen bij de uitvoer van afgelopen seizoen. Uit de jongste voorlopige cijfers van het Productschap Tuinbouw blijkt dat in de periode van 12 juli 2010 tot en met 17 juni 2011 804 miljoen kilo uien is uitgevoerd.

Dat is 121 miljoen kg minder dan in dezelfde periode in het seizoen 2009/’10.
Dit blijkt uit voorlopige exportcijfers van PT/KCB. In week 24 van 2011 (13 t/m 17 juni) is 7 miljoen kg Nederlandse uien uitgevoerd. De grootste afnemer was Polen.

Het uienareaal groeide in de periode van 2006 tot 2010 met 11 procent, maar de export groeide in die periode met 20 procent, aldus een rapport van het Productschap Tuinbouw.

De oogst van uien in Nederland groeide van 1 miljard kilo in 2006 naar 1,3 miljard kilo in 2010. De export kwam vorig jaar uit op 1,2 miljard kilo. Belangrijke exportmarkten voor de Nederlandse uien zijn Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Senegal en Ivoorkust.

De prijs van de uien en de omvang van de export naar sommige bestemmingen kunnen van jaar tot jaar flink schommelen, maar over een reeks van jaren is een stijging te zien. De Nederlanders zelf kopen wat minder uien dan een paar jaar geleden.

Nederland was voor het laatst in 2007 de grootste exporteur van uien in de wereld. Ons land blijft nu ver achter bij India, maar blijft China nog ver voor. In Europa is Spanje de belangrijkste concurrent.

Of registreer je om te kunnen reageren.