Home

Nieuws 209 x bekeken

UWV in hoger beroep in zaak over beschikbaarheid EU-arbeid

Den Haag – Het UWV denkt in hoger beroep te kunnen aantonen dat zestien tuinders uit West-Brabant wel degelijk goede arbeid uit Nederland of andere EU-lidstaten kunnen werven.

Vrijdag oordeelde de rechter in Den Haag dat de bedrijven ten onrechte tewerkstellingsvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse arbeid is geweigerd.

De werk- en uitkeringsorganisatie kan nog niet zeggen hoe, maar is ervan overtuigd genoeg mensen te kunnen vinden om op korte termijn de tweeduizend vacatures bij de tuinders in te kunnen vullen. Het betreft laaggeschoold seizoenswerk. De rechter geeft UWV zes weken de tijd om hun gelijk te bewijzen.

Het UWV kon zelf te weinig geschikte mensen doorverwijzen en verwees de tuinders eerder door naar uitzendbureaus die arbeid halen uit bijvoorbeeld Polen en Letland. Of deze inderdaad binnen de gestelde termijn tweeduizend geschikte mensen kunnen sturen is echter onduidelijk.

Volgens de betrokken bedrijven hebben de Roemenen en Bulgaren waarmee al jaren wordt gewerkt meer ervaring, en zijn ze dus productiever. Belangenorganisatie LTO Noord zegt blij te zijn dat de aardbeienoogst nu in elk geval tijdig binnengehaald kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.