Home

Nieuws 261 x bekeken

Tweede kamer wil Zuid-Hollandse polders behouden

Den Haag – De Tweede Kamer wil de Zuiderdieppolder en de polder Zuidoord langs het Haringvliet niet ontpolderen.

Een Kamermeerderheid van PVV, VVD, CDA, SGP en Christenunie stemde in met een motie van VVD-Kamerlid Helma Lodders en CDA-Kamerlid Ad Koppejan. In de motie vragen de Kamerleden de polders niet te ontpolderen en zijn agrarische bestemming te behouden.

Aanleiding voor de motie is het regeerakkoord waarin staat dat er geen nieuwe ontpolderingsplannen worden gemaakt en dat bestaande ontpolderingsplannen worden heroverwogen. ”Met het aannemen van de motie De Mos heeft de Kamer verzocht geen getijden toe te staan in het Haringvliet, waardoor in deze polders geen sprake kan zijn van ontwikkeling van getijdennatuur”, aldus Lodders.

Een Kamermeerderheid van SP, VVD, SGP, Christenunie, CDA en PVV stemde bovendien voor het behoud van de Albrandswaard, ten zuiden van Rotterdam. Tegen de ontpolderingsplannen van deze polder zijn bezwaren van de lokale bevolking. Daarnaast ligt er een voorstel van de Commissie Heijkoop waarin de polder zijn agrarische, cultuurhistorische karakter behoud met onder andere de ontwikkeling van standslandbouw.

De Tweede Kamer vraagt de regering samen met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Albrandswaard met een plan te komen waar wel draagvlak van de lokale bevolking is.

Of registreer je om te kunnen reageren.