Home

Nieuws 218 x bekeken

Tuinders luiden noodklok door Ehec

Den Haag – Nederlandse tuinders luiden de noodklok, omdat de prijzen van tomaten, paprika's, komkommers en sla nog steeds onder druk staan vanwege de Ehec-uitbraak. Vier tuinbouwbedrijven hebben inmiddels hun deuren moeten sluiten, zo meldde LTO Nederland donderdag.

De tuinders vragen het kabinet daarom tijdens de EU-landbouwraad van 19 juli in Brussel te pleiten voor een nieuwe opkoopregeling die met terugwerkende kracht ingaat op 1 juli en doorloopt tot 1 september. Verder willen de tuinders en handelaren dat er een vergoeding komt voor direct aantoonbare schade die zij hebben geleden.

De totale schade als gevolg van de Ehec-uitbraak is opgelopen tot 135 miljoen euro voor telers en ongeveer 80 miljoen euro voor handelaren.

Het kabinet wordt ook verzocht om ervoor te zorgen dat de EU-promotiegelden meteen beschikbaar komen. Op die manier kunnen er afzetcampagnes worden gevoerd om het consumentenvertrouwen op vooral de Duitse markt te herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.