Home

Nieuws

Tot 133 mm regen in drie dagen

De Bilt - De afgelopen drie dagen is er op een aantal plaatsen in het land in totaal tussen de 100 en ruim 130 millimeter regen gevallen. Dat meldde het KNMI vrijdag. Bij het neerslagstation in Elspeet kwam 133 mm naar beneden. Dat is heel wat meer dan het landelijk gemiddelde van 73 mm voor de hele maand juli.

De overvloedige regen en stormachtige wind veroorzaakten veel schade zoals wateroverlast en omgewaaide bomen. Dinsdag begon de wateroverlast, woensdag waaide het vooral en was het koud en donderdag plensde het opnieuw en had de wind nog meer kracht.

De intensiteit van de regen was het gevolg van een lagedrukgebied dat aan de grond zorgde voor een krachtige noordoostenwind, terwijl de wind op grotere hoogte uit het zuidwesten kwam. Dat leidde tot grote verschillen in temperatuur waardoor het regengebied boven Nederland steeds actiever werd. Nederland lag precies in het overgangsgebied tussen zeer warme lucht in het oosten en koelere lucht in het westen.

De meeste regen viel dinsdagavond en de daaropvolgende nacht in een strook van zuidwest naar noordoost over het midden van het land. In korte viel in de buiige regen op veel plaatsen in korte tijd meer dan 50 mm.

Woensdag was een koele dag met een maximum van 14,1 graden in De Bilt, ongeveer 8 graden onder het gemiddelde voor midden juli. In de avond ontstond voor de kust een nieuw lagedrukgebied dat donderdag langdurig overvloedige regen en wind bracht.

Vooral Zuid-Holland kreeg het zwaar te verduren. In Den Haag en Leiden kwam in een etmaal ongeveer 70 mm uit de lucht vallen. Het noordoosten van het land, dichtbij de kern van het lagedrukgebied, kreeg plaatselijk slechts een paar millimeter te verwerken.

De Bilt registreerde donderdag 20,5 uur regen. Langs de kust stond geruime een harde tot stormachtige wind met zware windstoten tussen 90 en 100 kilometer per uur. Zo'n herfstachtig weertype dat de hele dag aanhoudt, is een vrij zeldzaam verschijnsel midden in de zomer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.