Home

Nieuws 391 x bekeken

Toestemming knippen kippensnavel verlengd

Den Haag - Pluimveehouders mogen ook de komende tien jaar de snavels van kippen en kalkoenen jonger dan tien dagen knippen. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) geschreven aan de Tweede Kamer.

De ingreep is eigenlijk verboden, maar pluimveehouders hebben vrijstelling. Deze zou op 1 september aflopen, maar is nu verlengd door Bleker met tien jaar tot 2021. De reden voor de verlenging is het dierenwelzijn: als de snavels niet worden geknipt neemt de pikkerij onder de dieren fors toe, aldus Bleker.

De sector zegt meer tijd nodig te hebben om maatregelen door te voeren waardoor het knippen niet meer nodig is, zoals het fokken van minder pikkerige kippen. Bleker wil dat de sector ,,serieus aan de slag gaat'' met het toepassen van een ,,mildere methode'' van het snavelknippen, via infrarood.

Reactie
Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders: “We zijn als sector erg blij met deze verlenging. Ruim 80 procent van de kuikensnavels wordt al met infrarood behandeld en dit is vooralsnog de meest milde methode voor snavelknippen".

Brok benadrukt dat de sector op dit moment nog niet klaar om het snavelknippen volledig te schrappen. "Er is veel onderzoek naar minder pikkerige kippen, maar het probleem is vaak dat andere positieve productieeigenschappen eruit worden gefokt" zegt Brok.

De komende tijd zullen alle kuikenbroederijen in Nederland infrarood gaan inzetten. Doordat de behandeling in de broederij plaatsvindt, scheelt dit ook een extra handeling in het pluimveebedrijf. Wel vindt er elke 2,5 jaar een evaluatie plaats door de stuurgroep waarin vertegenwoordigers van het Ministerie van ELI, de dierenbescherming, het productschap en de pluimveesector zitten. Tijdens deze evaluatie zal worden bekeken of op dat moment infrarood nog steeds de het beste alternatief is of dat er inmiddels andere alternatieve (betere) manieren zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.