Home

Nieuws 191 x bekeken

Toelating gewasbeschermingsmiddelen ligt voorlopig stil

Den Haag – De invoering van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen uit buurlanden ligt de komende maanden stil.

Hoewel de Eerste en Tweede Kamer al instemden met de uitvoering van de Europese regelgeving, waarin toelating van gewasbeschermingsmiddelen voortaan per regio wordt geregeld. Hierdoor worden middelen die in de buurlanden van Nederland worden toegelaten, ook in Nederland toegelaten.

Over een aantal Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s ) wil de Tweede Kamer echter nog spreken. Kamerlid Ger Koopmans (CDA) heeft gevraagd of de uitvoering van de regeling in de tussentijd al kan plaatsvinden. Hiervoor leek een kamermeerderheid, maar de VVD besloot tijdens een procedurevergadering hierover toch nog eerst in debat te willen. Hierdoor ligt de voortgang van toelating van middelen voorlopig stil.

Koopmans is hier niet over te spreken. Hij gaat het onderwerp voor de eerste week na het reces op de agenda zetten, om de kwestie zo snel mogelijk vlot te trekken. Voor de teelt van rozen, bonen en druiven lost de regionale benadering van gewasbeschermingsmiddelen problemen op. Er zijn aandoeningen die met het Nederlandse middelenpakket niet te bestrijden zijn, terwijl er in buurlanden wel middelen voor zijn toegelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.